Egy új, integrált rendszer bevezetése egy multinacionális vállalat kontrollkörnyezetének menedzselésére, automatizálás és sztenderdizálás céljából

Fészki Bianka (2020) Egy új, integrált rendszer bevezetése egy multinacionális vállalat kontrollkörnyezetének menedzselésére, automatizálás és sztenderdizálás céljából. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fészki Bianka_szakdolgozat_2019_2020_2.pdf] PDF
Fészki Bianka_szakdolgozat_2019_2020_2.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Fészki_Bianka_VA4UZF.pdf] PDF
BA_TO_Fészki_Bianka_VA4UZF.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (279kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban egy integrált rendszer bevezetését, annakmenetét mutatom be, amely egy projekt keretein belül zajlott le egymultinacionális vállalatnál. A program, a vállalat kontrollkörnyezeténekmenedzselésére, a kontrollok által lefedett kockázatok folyamatosmonitorozására, illetve szintentartására, továbbá naprakész információkszolgáltatására szolgál. A dolgozat első felében az automatizáláslehetőségeiről, annnak hatásairól készítettem egy értekezést, melynekmegvizsgáltam társadalmi, valamint gazdasági hatásait is egyaránt. A klasszikusértelemben vett automatizálás mellett szerettem volna kiemelni más, például azelemzett vállalatnál megjelenő automatizációt is. A napjainkban zajló 4. ipariforradalom egyik kiváltó oknak tekinthető az automatizációt és digitáliskultúrát folyamatos hajtó környezetnek. Mivel a program a kontrollkörnyezetfolyamatos monitorozására szolgál, ezért a kontrollkörnyezet történelmihátterét, valamint a kialakulását fontosnak tartottam kiemelni. A tenderezésegy beruházási folyamat elengedhetetlen momentuma, ezért a megfelelő beszállítókiválasztását, annak menetére szinten kitértem egy fejezet során. Afolyamatmodellezés metodológiáját használva, folyamatábrák elkészítésével egykeretbe foglaltam a projekt fázisait, igyekezve annak menetét vizuálisan isszemléltetni. A program bevezetésével lezajlott projekt folyamatának részletesbemutatásával az olvasó kaphat arról egy átfogó képet, hogy egy multinacionáliskörnyezetben milyen ütemben és lépesk alapján valósul meg egy beruházás. Az újrendszer egyik fő kiváltó eseménye, a vállalati igények teljes mértékű maximalizálásaa kontrollmenedzsment terén, mely cégenként eltérő, azonban amennyiben ha afolyamatok automatizálása és sztenderdizálása a cél, a használt metodológialogikusan felépítve, valamint a hasaonló lépések egymásra építése a jellemző. Adogozatban egyértelműen kifejtem és megállapítom, hogy milyen nehézségek ésproblémák jelentkeztek projekt során, azokra milyen megoldás kerültalkalmazásra. Az elkészült művet olyan közönségnek ajánlom aki érdeklődik avállalti kultúra iránt, valamint érdekli, hogy milyen módon teljesülhet az,hogy a vállalati célok találkozzanak azzal a keresztmetszettel, mellyelegyaránt biztosítva van a kivitelezhetőség, mind technikai mind pediginformatikai oldalról. 

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beruházási folyamat, beruházási projektek, biztonság, kockázat, kontroll, problémamegoldás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:43
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 11:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet