A MÁV-START Zrt. vállalati kockázatkezelésének fejlesztése

Égető Benigna (2020) A MÁV-START Zrt. vállalati kockázatkezelésének fejlesztése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Égető Benigna_Szakdolgozat.pdf] PDF
Égető Benigna_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 18..

Download (2MB)
[thumbnail of Égető Benigna_Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Égető Benigna_Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Égető Benigna_nyilatkozat.pdf] PDF
Égető Benigna_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 18..

Download (203kB)
[thumbnail of Égető Benigna_Összefoglaló.pdf] PDF
Égető Benigna_Összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 18..

Download (203kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Összefoglaló</p><p></p><p>Dolgozatom témája a MÁV-START Zrt. kockázatkezelési rendszerének a bemutatására irányult. A mai felgyorsult világunkban a cégek megfelelő kockázatkezelési rendszer nélkül nem tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, ahogy ezt a MÁV- Csoport vezetősége is felismerte az elmúlt években, ezért évről évre folyamatosan fejleszti kockázatkezelési rendszerét.</p> <p>A diplomamunkám célja az volt, hogy bemutassam, hogy a MÁV-START Zrt.-nél használt kockázatkezelési módszereket egy olyan alternatív megoldásra cseréljük le a jövőben, amely teljes mértékben a vállalat igényeit szolgálja ki, automatikus információ szolgáltatást adjon a vezetőség felé, és a kockázatkezelés mellet fókuszba kerüljenek a kockázatelkerülő módszerek is. </p> <p>Az első fejezetben a kockázatkezelés történeti áttekintését vettem górcső alá, a kezdetektől egészen a mai modern felfogásig. Bemutatásra került számos kockázati fogalom, hiszen minden tudomány másképpen értelmezi a kockázat fogalmát. </p> <p>A dolgozat következő nagy fejezetében bemutatásra került a vállalat csoport, a különös figyelmet szentelve a MÁV-START Zrt.-re. Elemeztem a MÁV csoporton belül alkalmazott kockázatkezelési stratégiákat, mely az esemény alapú kockázatkezelés. Ebben a fejezetben kifejtettem, hogy milyen kockázatkezelési szereplők alkotják a MÁV csoport szintű kockázatmenedzsmentjét, és milyen mutatók alapján értékelhetőek a vállalatok életében fellépő kockázatok. </p> <p>Gyakorlati elemzésemet a MÁV-START Zrt. likviditási mutatóval folytattam, a cég 2017-2019. közötti mérleg és eredménykimutatásait felhasználva vontam le következtetéseket az elmúlt időszak mutatóiból, valamint a 2019-es terv és tény adatok közti eltéréseket vizsgáltam. A fejezet további részében az árfolyam kockázat megelőzhetőségét mutattam be a vállalat életében, valamint bemutattam Refinitiv EIKON rendszert, mely elősegítheti ezen jellegű kockázatok csökkentését.</p> <p>Dolgozatom zárásaként a folyamat alapú kockázatkezelés rendszerét ismertettem, mely a cég jövőbeli kockázatkezelési stratégiája szempontjából, kiemelten fontos lenne, ha bevezetésre kerülne. Bemutatásra került az ARIS szoftver, valamint a GRC modell.</p> <p>A következtetések és javaslatok fejezetben, kiemeltem pozitív reményeimet az új rendszer bevezetésével kapcsolatban, valamint a jelenlegi rendszer kritikus pontjaira hívtam fel a figyelmet.</p> <p>Bízom benne, hogy dolgozatom megírásával és a téma részletesebb megismerésével előtudom segíteni a MÁV-START Zrt. kockázatkezelési rendszerének fejlesztését.</p><br />

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügyi

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Farkas Szilveszter
Belső
főiskolai tanár, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: ARIS, fejlesztés(ek), folyamatalapú, kockázat, kockázatfelmérési és értékelési rendszer, MÁV-START Zrt., vállalati kockázat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:39
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:52

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet