A Robert Bosch Elektronika Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetének értékelése, az eredményt befolyásoló tényezők vizsgálata (2016-2019)

Hegyiné Viszkok Vivien (2020) A Robert Bosch Elektronika Kft. vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetének értékelése, az eredményt befolyásoló tényezők vizsgálata (2016-2019). Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Hegyine_Viszkok_Vivien_Szakdolgozat_2020.pdf]
Előnézet
PDF
Hegyine_Viszkok_Vivien_Szakdolgozat_2020.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Nyilatkozat-szakdolgozat-nyilvanossa-tetelerol.pdf] PDF
Nyilatkozat-szakdolgozat-nyilvanossa-tetelerol.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (323kB)
[thumbnail of Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf]
Előnézet
PDF
Temavazlat-es-osszefoglalas_2020majus.pdf

Download (569kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

<p><p>A piacgazdaságban kiemelt szerepe van azon elemzési módszereknek, melyek segítségével egy adott vállalat gazdálkodása megítélhető. A beszámoló elemzéséhez szükséges adatokat a mérleg, illetve az eredménykimutatás szolgáltatja számomra, ezek segítségével a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetét, valamint az abban bekövetkezett változásokat értékelem 2016-os évtől 2019-es évig. </p> <p>A Mérlegelemzés során vertikális és horizontális elemzési módszert tervezem alkalmazni a vállalkozás gazdálkodásának megítéléséhez. Vertikális elemzés során az eszköz, majd a forrás oldalt vizsgálom, azaz ezek belső arányait. Ezzel szemben a horizontális elemzés keretein belül a mérleg mind két oldalát egyaránt elemzem, mivel olyan mutatószámok képezhetők, melyek a mérleg két oldalának, valamely csoportját vagy tételét veti össze. Ezen mutatószámok számításával lehetőség nyílik a lényeges folyamatokra felfigyelni, illetve azokra a területekre, ahol érdemes lehet változtatni.</p> <p>A jövedelmezőség vizsgálatának elemzésnél, valamilyen vetítési alap segítségével fogom vizsgálni az egyes eredménykategóriákat.</p> <p>A vállalat gazdasági elemzése is helyet kap a dolgozatomban. Mivel az elemzésem középpontjában egy ipari termelő vállalat áll, így a hatékonyság elemzésénél az értékesítés árbevételével, illetve a különböző termelésiérték kategóriákkal kalkulálok a tevékenység hozamának közelítésére.</p> <p>Előtte azonban fontosnak tartom egy rövid történeti áttekintés keretében bemutatni a céget, hiszen lényeges információkkal szolgál az elemzés során az is, hogy milyen tevékenységgel foglalkozik, és hogy milyen szerepet tölt be az adott piacon.</p><br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Pucsek József
Belső
óraadó tanár, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: hatékonyság elemzése, jövedelmi elemzés, komplex elemzés, pénzügyi elemzés, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:38
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:46
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/27212 URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/27212

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet