A közigazgatási eljárás alapelvei. A hatósági cselekmények legfontosabb típusai. Elektronikus ügyintézés, ügyfélkapu. Az e-eszközökkel való kapcsolattartás legfontosabb szabályai bemutatása választott területen.

Dimák Dóra (2020) A közigazgatási eljárás alapelvei. A hatósági cselekmények legfontosabb típusai. Elektronikus ügyintézés, ügyfélkapu. Az e-eszközökkel való kapcsolattartás legfontosabb szabályai bemutatása választott területen. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Dimák Dóra záródolgozat.pdf] PDF
Dimák Dóra záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 14..

Download (1MB)
[thumbnail of DimakDora-titkositasikerelem.pdf] PDF
DimakDora-titkositasikerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (242kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Dimák_Dóra_ZH3XRU.pdf] PDF
FOSZK_OF_Dimák_Dóra_ZH3XRU.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 14..

Download (422kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>A záródolgozatom központi témái a közigazgatási eljárás, a hatósági cselekmény és az elektronikus ügyintézés. Az első részben a közigazgatási eljárás fogalmát fejtettem ki, ezen felül még kitértem a hatósági eljárásra és annak alapelveire. A közigazgatás eljárás alapelveit részletesebben fejtettem ki. Fontosnak tartottam, hogy az eljárásra vonatkozó elveken belül az ügyfelekre vonatkozó elvekről is említést tegyek.</p><p>A dolgozat következő részében a hatósági cselekmény fogalmat vizsgáltam részletesebben, vagyis hogy mit takar pontosan az Ákr. Azonban kifejtettem az ügyfelekre vonatkozó szabályokat és jogaikat, valamint mindezek mellett kitértem az egyéb résztvevőkre is.</p><p>Az utolsó részben az elektronikus ügyintézést fejtettem ki bővebben. Először az ügyfélkapu fogalmát fejtettem ki részletesebben, valamint beszámoltam az előnyeiről és az ügyfélkapun történő aláírásról is. Majd áttértem az elektronikus ügyintézés fogalmára. Az e-ügyintézést illetően vizsgáltam az általános szabályokat és magát az elektronikus aláírást. Ezen a témán belül is fontosnak tartottam kifejteni, hogy milyen előnyökkel jár a lakosság, a vállalkozók és az állam szempontjából az elektronikus ügyintézés. Végül fontosnak tartottam , hogy az előnyei mellett a hátrányairól és veszélyeiről is említést tegyek.</p><p>Az elektronikus ügyintését illetően azt a következtetést vontam le, hogy e intézmény alkalmazása igen is hasznos az emberek számára. Ezt a saját tapasztalataimmal is alá tudom támasztani, főleg a jelenleg kialakult helyzet következtében a korona-vírusjárvány miatt.</p><p>A választásom azért esett erre a témára, mert valamilyen szinten mindig is érdekelt a közigazgatás. A kutatás során még nagyobb érdeklődést keltett fel bennem ez a téma. Véleményem szerint így sikerült is kifejtenem azokat a pontokat, melyeket az előbbiekben említettem.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: e-ügyintézés, elektronikus aláírás, hatósági cselekmény, közigazgatási eljárás, ügyfélkapu
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:32
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:07

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet