A települési területi és országos kisebbségi önkormányzatok célja, feladatai, szervezeti felépítése, kapcsolatrendszere, kapcsolódása az államháztartáshoz

Grimm Lili (2020) A települési területi és országos kisebbségi önkormányzatok célja, feladatai, szervezeti felépítése, kapcsolatrendszere, kapcsolódása az államháztartáshoz. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Záródolgozat_Grimm_Lili_2020.pdf] PDF
Záródolgozat_Grimm_Lili_2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 08..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (28kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Grimm_Lili_FS8WQ8.pdf] PDF
FOSZK_OF_Grimm_Lili_FS8WQ8.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 08..

Download (285kB)

Absztrakt (kivonat)

<p><span style="font-size: 0.9375rem;">Záródolgozatomat a Települési területi és országos kisebbségi önkormányzatokról írtam. Magyarországon az önkormányzatok működését a helyi önkormányzatokról szóló 2011 évi CLXXXIX. törvény határozza meg. A helyi önkormányzatoknak 2 típusa van egyik a települési másik a megyei vagy más néven területi önkormányzatok. Folytatásban a lakóhelyem, Taksony önkormányzatának szervezeti felépítéséről olvashatnak. A települési önkormányzatok feladatai követik ezt a részt, majd ismét lakóhelyemről lesz szó, Taksony tájékoztatási kötelezettségének biztosításáról. Taksonyban erre egy újság szolgál, amelynek neve Hírharang. Az önkormányzatoknál vannak átruházható és nem átruházható feladatok, erről olvashatunk a települési önkormányzatok működése cím alatt. Az önkormányzatok vagyona is két nagy részre osztható, melyek a törzsvagyon és az üzleti vagyon. Ezen vagyonok közötti különbségekről olvashatnak az önkormányzat vagyona cím alatt. Egy rövid kis részt is érdemelt a záródolgozatomban a 2020-ban kitört koronavírus. A koronavírus hatásáról írtam az önkormányzatok gazdálkodására. Ezt követik a választások menete. Itt részleteztem kik azok, akik választói joggal rendelkeznek, és hogy hogyan zajlik egy választás. A helyi adók bemutatása Taksony helyi adók mértékén keresztül történik. A helyi önkormányzatok működését igen nagyban meghatározza az országgyűlés. A helyi önkormányzatok és az országgyűlés kapcsolatrendszere cím alatt ezen szervek kapcsolatrendszeréről van szó. Magyarország nagy figyelmet fordít arra, hogy a kisebbségek ne szoruljanak háttérbe. Ebben segítenek a kisebbségi önkormányzatok létrejötte. A kisebbségi önkormányzatok fő feladata, hogy a képviselt kisebbségeket segítsék hagyományaik megőrzésében. A záródolgozatom másik részét ezen önkormányzatokról írtam. Ebben a részben ismét van szó Taksonyról, ahol német nemzetiségi önkormányzat van. Taksonyban mind az iskola mind az óvoda segít a hagyományok megőrzésében. Az iskola és az óvoda is német nemzetiségi óvoda, így a gyermekek már egészen kiskoruktól kezdve ismerkedhetnek a kisebbség hagyományaival, szokásaival és nyelvével. Óvodában bármiféle fellépésünk volt mindig énekeltünk német dalokat vagy adtunk elő egy kis színdarabot németül. A kisebbségi önkormányzatok vagyonáról, bevételeiről, kiadásairól, felépítéséről is lesz szó ebben a részben. Ez után ismét Taksonyról lesz szó, melynek fejlesztési tervezetét mutatom be 2016-2030-ig szólóan. Ez a fejlesztési tervezet nagyon ól bemutatja, hogy nem csak Taksonyban, de országosan is milyen nagy problémát jelentenek a közutak borzasztó állapota. Ez a kategória végzett a fejlesztendő területek szavazásán a második helyen. Első helyen szerepel a megújuló energiaforrások használata. A záródolgozat utolsó 1 oldala a saját véleményemről szól a kisebbségi önkormányzatok fontosságáról Magyarországon és a helyi adók egységesítéséről országos szinten, valamint a munkaerőpiac eloszlási egyenlőtlenségéről.</span><br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó, helyi adó, helyi önkormányzat, kisebbségi önkormányzat, SAP
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:31
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 10:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet