Önkormányzatok finanszírozása

Donkó Petra (2020) Önkormányzatok finanszírozása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Önkormányzatok finanszírozása_DonkóPetra_JJXM8A.pdf] PDF
Önkormányzatok finanszírozása_DonkóPetra_JJXM8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 13..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosításikérelem_DonkóPetra.pdf] PDF
titkosításikérelem_DonkóPetra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (26kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Donkó_Petra_JJXM8A.pdf] PDF
FOSZK_OF_Donkó_Petra_JJXM8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 13..

Download (235kB)

Absztrakt (kivonat)

<p></p><p align="center"><b>Összefoglalás</b></p> <p>Szakmai gyakorlatomat Mihálygerge Község Önkormányzatánál töltöttem. Választásomat legfőképpen az indokolta, hogy szakdolgozatomban a helyi önkormányzatok finanszírozását és gazdálkodási rendszerét vizsgáltam. Ebből kifolyólag úgy véltem gyakorlati helyemet célszerű a szakdolgozati témámmal összhangban megválasztanom. Továbbá az elmúlt években a nyári diákmunkát is itt végeztem, illetve szerettem volna a lakóhelyem közelében elhelyezkedni, így a pár kilométer távolságra elhelyezkedő, meseszép vidékkel rendelkező, község mellett döntöttem.</p> <p>Célom az volt, hogy átfogó képet kapjak a helyi önkormányzatok rendszeréről, valamint megismerjem azokat a körülményeket, amelyek az önkormányzatok gazdálkodását befolyásolják.</p> <p>Dolgozatom első részében az államháztartást mutattam be, részletezve annak fogalmát, alapelveit és funkcióit a 2011. évi Államháztartási törvény, illetve további szakirodalmi anyagok segítségével. A második fejezetben a helyi önkormányzati alrendszer részletes bemutatása következett, mely során kitértem az önkormányzatok helyére és szerepére az államháztartásban, valamint feladat- és hatáskörére, gazdálkodására, a költségvetés készítésének szakaszaira. Ismertettem az önkormányzatok bevételi forrásait, az államtól kapott hozzájárulásokat, támogatásokat. A szakirodalmi áttekintés után a következő fejezetben bemutattam a vizsgált községet és önkormányzatának felépítését, működését. Az utolsó fejezetben Mihálygerge Község Önkormányzatának bevételeit és kiadásait elemeztem 2018-2020 években. Az elemzés alapja az önkormányzat 2018-2020. évi főkönyvi kivonatai, elemi költségvetési beszámolói és kellékei voltak.</p> <p>Úgy vélem Mihálygerge Község Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak megfelelően folytatja működését, munkatársai pedig a lehető legnagyobb szakértelemmel látják el feladataikat. Nagy öröm számomra, hogy a szakdolgozat megírásával és az önkormányzatnál töltött szakmai gyakorlati időszak segítségével elméletben és gyakorlatban is megtapasztalhattam egy helyi önkormányzat gazdálkodási rendszerét. A 14 hét alatt megtanultam, illetve betekintést nyertem a számlák érkeztetésébe, az analitikába és a kontírozásba. Az iktatást és a postázási tevékenységet napi szinten hajtottam végre. Féléves szakmai gyakorlatom ideje alatt számos olyan információ birtokába jutottam, amelyekkel gyakorlati tudásom gazdagítottam. Egyetemi éveim során szerzett elméleti ismereteimet sikeresen kamatoztatni tudtam munkám során. Úgy gondolom a rám bízott feladatokat a tőlem telhető legnagyobb szakértelemmel végeztem el. Munkám során elengedhetetlennek tartottam a pontosságot, a lelkiismeretességet, a megbízhatóságot és az önállóságot.</p> <p>Véleményem szerint mind kollégáim, mind pedig szakmai irányítóm maradéktalanul meg volt elégedve munkámmal, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a tevékenységemet értékelő teljesítési igazolás.</p><br>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hegedűs Szilárd
Belső
főiskolai docens, Pénzügy Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államháztartás, finanszírozás, gazdálkodás, helyi önkormányzat, költségvetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:29
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet