Önkormányzatok finanszírozása

Donkó Petra (2020) Önkormányzatok finanszírozása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Önkormányzatok finanszírozása_DonkóPetra_JJXM8A.pdf] PDF
Önkormányzatok finanszírozása_DonkóPetra_JJXM8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 13..

Download (1MB)
[thumbnail of titkosításikérelem_DonkóPetra.pdf] PDF
titkosításikérelem_DonkóPetra.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (26kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Donkó_Petra_JJXM8A.pdf] PDF
FOSZK_OF_Donkó_Petra_JJXM8A.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 13..

Download (235kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖsszefoglalásSzakmai gyakorlatomat Mihálygerge KözségÖnkormányzatánál töltöttem. Választásomat legfőképpen az indokolta, hogyszakdolgozatomban a helyi önkormányzatok finanszírozását és gazdálkodásirendszerét vizsgáltam. Ebből kifolyólag úgy véltem gyakorlati helyemet célszerűa szakdolgozati témámmal összhangban megválasztanom. Továbbá az elmúlt évekbena nyári diákmunkát is itt végeztem, illetve szerettem volna a lakóhelyemközelében elhelyezkedni, így a pár kilométer távolságra elhelyezkedő, meseszépvidékkel rendelkező, község mellett döntöttem.Célom az volt, hogy átfogó képet kapjak ahelyi önkormányzatok rendszeréről, valamint megismerjem azokat a körülményeket,amelyek az önkormányzatok gazdálkodását befolyásolják.Dolgozatom első részében azállamháztartást mutattam be, részletezve annak fogalmát, alapelveit ésfunkcióit a 2011. évi Államháztartási törvény, illetve további szakirodalmianyagok segítségével. A második fejezetben a helyi önkormányzati alrendszerrészletes bemutatása következett, mely során kitértem az önkormányzatok helyéreés szerepére az államháztartásban, valamint feladat- és hatáskörére,gazdálkodására, a költségvetés készítésének szakaszaira. Ismertettem azönkormányzatok bevételi forrásait, az államtól kapott hozzájárulásokat,támogatásokat. A szakirodalmi áttekintés után a következő fejezetben bemutattama vizsgált községet és önkormányzatának felépítését, működését. Az utolsófejezetben Mihálygerge Község Önkormányzatának bevételeit és kiadásaitelemeztem 2018-2020 években. Az elemzés alapja az önkormányzat 2018-2020. évifőkönyvi kivonatai, elemi költségvetési beszámolói és kellékei voltak.Úgy vélem MihálygergeKözség Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak megfelelően folytatjaműködését, munkatársai pedig a lehető legnagyobb szakértelemmel látják elfeladataikat. Nagy öröm számomra, hogy a szakdolgozat megírásával ésaz önkormányzatnál töltött szakmai gyakorlati időszak segítségével elméletbenés gyakorlatban is megtapasztalhattam egy helyi önkormányzat gazdálkodásirendszerét. A 14 hét alatt megtanultam,illetve betekintést nyertem a számlák érkeztetésébe, az analitikába és akontírozásba. Az iktatást és a postázási tevékenységet napi szinten hajtottamvégre. Féléves szakmai gyakorlatom ideje alatt számos olyan információbirtokába jutottam, amelyekkel gyakorlati tudásom gazdagítottam. Egyetemi éveimsorán szerzett elméleti ismereteimet sikeresen kamatoztatni tudtam munkámsorán. Úgy gondolom a rám bízott feladatokat a tőlem telhető legnagyobbszakértelemmel végeztem el. Munkám során elengedhetetlennek tartottam apontosságot, a lelkiismeretességet, a megbízhatóságot és az önállóságot.Véleményemszerint mind kollégáim, mind pedig szakmai irányítóm maradéktalanul meg voltelégedve munkámmal, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a tevékenységemetértékelő teljesítési igazolás.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: államháztartás, finanszírozás, gazdálkodás, helyi önkormányzat, költségvetés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:29
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:42

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet