A felhőalapú számítástechnika bemutatása egy vállalati szoftvercsomagon keresztül

Weil Dóra (2020) A felhőalapú számítástechnika bemutatása egy vállalati szoftvercsomagon keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of FOSZK_ZD_Weil Dóra_DXFLVN .pdf] PDF
FOSZK_ZD_Weil Dóra_DXFLVN .pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 12..

Download (1MB)
[thumbnail of FOSZK_TK_Weil Dóra_DXFLVN.pdf] PDF
FOSZK_TK_Weil Dóra_DXFLVN.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (30kB)
[thumbnail of FOSZK_OF_Weil Dóra_DXFLVN.pdf] PDF
FOSZK_OF_Weil Dóra_DXFLVN.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 12..

Download (295kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>A záró dolgozat megírása alatt kiszélesíthettem a tudásomat a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban.</p><p>Az általam bemutatott technológia már évek óta az életünk része, mégis kevesen ismerik igazán, vagy egyáltalán tudnak a létezéséről. Pedig a mai világban már nem csak a vállalatok használják adatok kezelésére, hanem az átlagember is ugyan úgy alkalmazza a felhő alapú számítástechnikát.</p><p>Az informatika területe ebben a modern világban gyorsan fejlődik, ennek köszönhető az is, hogy a felhő szolgáltatások már az életünk részei. Évről évre egyre fejlettebbé válik és már az emberek mindennapjaivá vált. Az okos telefonok megjelenésével csak még erőteljesebb lett a hatása. Hisz ezáltal már bárhol, bármikor képesek vagyunk hozzájutni az adatainkhoz, csak megfelelő internetelérés szükséges.</p><p>A felhő segítségével az emberek kényelmesebben élhetik az életüket, mivel akár mindent elintézhetnek otthonról, vagy épp út közben. Befizethetik a számlát online, ruhákat és élelmiszereket rendelhetnek maguknak, vagy bármely más terméket (pl. könyveket, informatikai kütyüket). Online tudnak zenéket hallgatni, még filmeket is tudnak nézni, így nem szükséges bekapcsolni a tévét és végig ülni a reklámok végeláthatatlan sorát, ezáltal megszakítva a filmes élményt.</p><p>A vállalatok mozgósíthatják a munkavállalóikat, nem szükséges az alkalmazások üzemeltetési problémáival foglakozniuk, hiszen ezért a kiszolgáló felel, ahogy az adatok biztonságos tárolásáról is. A szervezetnek elég csak a költségek kiegyenlítésére odafigyelnie. Továbbá így lehetőségük van saját feladataikat megfelelőbben elvégezni.</p><p>Az elmúlt pár hónap során kialakult helyzet miatt pedig szükségessé is váltak a felhő alkalmazások. Hiszen általuk lehetett megoldani a távmunka és a távoktatás lehetőségét a járvány ideje alatt.</p><p>A kutatásom során részletesebb képet kaptam az Atlassian nevű vállalat alakulásáról, fejlődéséről és az általuk készített termékekről. A szakmai gyakorlatom során a Jira és Confluence terméküket használtam számottevően.</p><p>A Jira egy remek projektmenedzsment alkalmazás, és remekül tudunk benne hibajegyeket kezelni. Folyamatosan érkeznek rá a frissítések, és nekünk, adminoknak mindig naprakész információkkal kell rendelkeznünk a kollégák megsegítése végett, így állandó tanulást igényel a rendszer.</p><p>A Confluence adatok megosztására, tárolására alkalmas felület. Ahogy a Jira-nál ide is érkeznek az újítások, hogy a szerkesztőfelületen minél több mindent lehessen alkalmazni. Makrókkal többféle funkció is elérhető, például dokumentumokat tudunk általuk csatolni az oldalra, vagy egy másik esetnél tartalomjegyzéket lehet létrehozni.</p><p>A felhő jövőjét tekintve meg lehet, hogy évek múlva már olyan szinten be fog épülni a mindennapjainkba, hogy maga a felhő elnevezés megszűnik. Biztos vagyok benne, hogy még számos fejlesztésnek alá fogják vetni, hogy az emberek általi igényeket kielégítsék.</p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sipos Marianna
Belső
főiskolai tanár, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatkezelés, adatmegosztás, gazdaságinformatika, projektmenedzsment, tesztelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:26
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet