Digitalizáció és automatizálás egy üzleti szolgáltató központ esetében

Szappanos Tamás Soma (2020) Digitalizáció és automatizálás egy üzleti szolgáltató központ esetében. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Digitalizáció és automatizálás egy központi szolgáltató központ esetében.pdf] PDF
Digitalizáció és automatizálás egy központi szolgáltató központ esetében.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_TO_Szappanos_Tamás_Soma_IXHYXI.pdf] PDF
BA_TO_Szappanos_Tamás_Soma_IXHYXI.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (757kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Napjainkban a vállalatok működése szinte lehetetlen információs rendszerek használata nélkül és megalapozott gazdasági döntéseket csak a megfelelő információ alapján lehet eredményesen meghozni. Ahhoz, hogy manapság egy vállalat versenyképesen működjön, elengedhetetlen a vezetők folyamatos tisztán látása, a döntéseiknek segítése minden a cég számára fontos információ megosztásával. A piaci verseny mellett létezik egy másik verseny is, ami az információért folyik. A minél kevesebb idő alatt hozzáférhető és pontos információ óriási versenyelőnyt jelent. Ezeknek a fontos adatoknak az előállításával és vizsgálatával foglalkozik a gazdaságinformatika és ezeket segítik a vezetői információs rendszerek.</p><p>Szakdolgozatom témája az, hogy a digitalizáció és az automatizálás miképpen valósul meg egy BSC-nél (Business Service Center, vagyis Üzleti Szolgáltató Központ), mellyel az itt töltött szakmai gyakorlatom alatt ismerkedtem meg. Először a digitalizáció és az automatizálás fogalmakat szeretném ismertetni, majd azt kutatom, hogy Magyarországon miképpen vélekednek az alábbi definíciókról. Ezután az általam vizsgált cég esetében arra keresem a választ, milyen módszertanokat alkalmaznak a versenyképességük növekedésének érdekében. Emellett be szeretném mutatni a vállalat fő prioritásait, a Centre of Excellence csapatot, illetve a robotika szerepét.</p><p>Továbbá a következő fejezetekben azokat a különböző szoftvereket és programokat szeretném részletekbe menően kiemelni, amelyeket nap, mint nap használnak, és amelyek segítik a mindennapi munkát és a folyamatos fejlődést. Ezek közül a szoftverek közül bővebben a világ legnépszerűbb integrált vállalatirányítási rendszerét (más néven ERP - Enterprise Resource Planning), az SAP rendszereit fogom bemutatni először általánosságban, majd a górcső alá vett szervezet esetében. Emellett egy adatvizualizációs eszközt szeretnék részletekbe menően ismertetni, a Microsoft híres termékét, a Power BI-t.</p><p>Emellett azokra a kérdésekre keresem a választ, hogyan merült fel az új programok bevezetésének a szükségessége, mikor kezdődött és mennyi idő alatt ment véghez az implementáció, volt-e rendesen kidolgozott stratégia, mik voltak az elhibázott lépések. Ezenfelül még azt szeretném megvizsgálni, hogy megérte-e a vállalatnak a szoftverek bevezetése. Ha igen, akkor melyek azok a tulajdonságok, amikben fejlődést lehet észrevenni.</p><p>Célom az, hogy a dolgozat végére ezeken a szoftvereken keresztül átfogóbb képet kapjon az olvasó és jómagam a digitalizáció és az automatizáció fontosságáról és az előttünk álló fejlődés szükségszerűségére.<br></p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dobák Dóra
Belső
főiskolai docens, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: automatizáció - automatizálás, digitalizálás - digitalizáció, robotok, SAP, vállalatirányítási információs rendszer(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:22
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet