A GE Aviation Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése

Szilágyi Viktória (2020) A GE Aviation Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szilágyi Viktória - szakdolgozat.pdf] PDF
Szilágyi Viktória - szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 18..

Download (974kB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (32kB)
[thumbnail of BA_TO_Szilágyi_Viktória_VT5568.pdf] PDF
BA_TO_Szilágyi_Viktória_VT5568.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 18..

Download (335kB)

Absztrakt (kivonat)

<p>Szakdolgozatom célja a GE Aviation Hungary Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének elemzése a 2017, 2018 és 2019. évi tárgyévekre, illetve az ezekben bekövetkezett változások okainak kutatása. A választott módszertan, melyet alkalmaztam a kidolgozás folyamán a komplex elemzés volt. A vizsgálatot, mint külső elemző végeztem el, vagyis elemzési, értékelési eljárásomat az üzleti titkok védelmében csak a céginformációs portálon közzétett beszámolóra, és további nyilvános forrásokra építettem. A módszertan lényegében bázis és tárgyidőszak adatait hasonlítja össze és a változások okaira feltáró eljárásokat ismerteti. </p><p>Az elemzés céljának és szükségességének ismertetését követően a GE vállalatcsoport üzletágát a GE Aviationt ismertettem. Az üzletág a repüléstechnika piacán van jelen, mint hajtómű gyártással és javítással foglalkozó cég. Az üzletág fő bevételi forrása nem a termékek gyártásából, hanem a javítási szolgáltatások ellátásából származik, melyet globálisan kialakított szervizhálózatán keresztül bonyolít le. Ezen hálózat fontos tagja a GE Aviation Hungary Kft. is, mely tevékenységében a kis és közepes méretű utasszállító repülőgépek hajtóműalkatrészeinek javítása felé terjed ki. Ezek ismeretében megállapítottam, hogy a leányvállalat az üzletágban stratégiai szerepet tölt be. Ezen pozícióból adódóan eredményének-, árbevételének-, költségeinek növekedési okát, eszközállományának alakulását, erőforrásainak vizsgálatát nem csak a leányvállalat belső működésében, hanem a GE Aviation globális üzletág teljesítményében, fejleményeiben és a piaci kereslet alakulásában kerestem. </p><p>A vizsgálat során megállapítottam, hogy a GE Aviation Hungary Kft. tőkearányos jövedelmezősége 2017-ről 2018-ra 11,32 százalékponttal növekedett, 2018-ról 2019-re bár 1,27 százalékponttal csökkent, a 2019. éven belüli aránya 29,37%-os volt, mely meghaladja a GE Aviation üzletág átlagát, ahogyan a másik két vizsgált év ezen mutatóinak értéke is. </p><p>Ennek oka főleg a Magyarországon működő leányvállalat hatékonyabb működésében, mint például a hatékonyabb eszközkihasználásban és optimalizált bérköltségekben, a kedvező piaci helyzet alakulásában keresendő. A piaci tényezők között kiemelten a GE egyik legnagyobb vevőjének számító Airbus növekedését lehet megfogalmazni, mint a növekedés fő mozgatórugója. Tehát a növekedés mögött magasabb árbevételt és arányosan kisebb költségeket találhatunk. Ezen felül pedig a forint-dollár árfolyamingadozás is jelentős hatással van az eredményre, de elemzésemben ennek torzító hatását kizárva is megállapítható, hogy a magyar leányvállalat pénzügyei javultak a vizsgált években. </p>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Veress Attila
Belső
egyetemi docens, Számvitel Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: eredményelemzés, gazdasági elemzés, jövedelmezőség, komplex elemzés, mérlegelemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:20
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet