Adatelemzés az SQL és a VBA programnyelvek segítségével egy multinacionális biztosítónál

Szabó Márton István (2020) Adatelemzés az SQL és a VBA programnyelvek segítségével egy multinacionális biztosítónál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZABÓ_MÁRTON_ISTVÁN_TMTFKS_SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZABÓ_MÁRTON_ISTVÁN_TMTFKS_SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 05..

Download (1MB)
[thumbnail of BA_Titkosítási_kérelem_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf] PDF
BA_Titkosítási_kérelem_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)
[thumbnail of BA_TO_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf] PDF
BA_TO_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 05..

Download (215kB)

Absztrakt (kivonat)

<p></p><p>Szakdolgozati témám során előterébe helyeztem három <b>informatika</b>i, illetve <b>gazdaság</b>i szempontból fontos tulajdonságot, illetve programnyelvet, ami nem más, mint az adatelemzés, SQL, valamint VBA programnyelvek. Ez a három kifejezés motivált végig a dolgozat megírása során, melyekbe bővebb betekintést sikerült nyernem a szakmai gyakorlati munkáim során.</p>Kezdetben – a programnyelvekre, illetve azok fejezeteire való ráhangolódás okán – az adatbázis, illetve adatbáziskezelés fogalmaival foglalkoztam. Minden, amit velük kapcsolatban fontosnak tartottam, legyen az az adatbázis fogalma, adat és információ különbségei, illetve egyéb alapfogalmak ebben a fejezetben kerültek bemutatásra részletesebben.<p>Az ezt követő fejezetben az Excel VBA környezetén keresztül került bemutatásra a <b>TAGETIK </b>nevű rendszer, mely a Generali adatszolgáltatási részének egy meghatározó rendszere. Ebbe a központi rendszerbe különböző szabályok alapján Excel alapú adattáblák kerülnek be, melyek a TAGETIK rendszerbe kétféle elv alapján tölthetők be. Ez a két típus pedig nem más, mint a „Data Entry”, illetve az <b>„ETL”</b> betöltés.</p><p>A ETL típusú betöltés során nem csak a belső erőforrás szabadul fel, hanem időben is megtizedeli az adatok betöltését a TAGETIK adatszolgáltatási rendszerbe. Ezt sikerült elérnem az öt szabályrendszerből három, ún. SOLVENCY II szabályrendszer alapján működő munkalapok előállítása során, melyet a makrók segítségével valósítottam meg, ezzel az adott folyamat automatizálását tudtam fejleszteni.</p><p>A tartalmi rész második fő alkotóeleme az SQL, amely a szakdolgozati témám fő építőköve volt. A fejezetben szintén egy biztosítói folyamatra tértem ki, amelyben egy ún. rendszeres folyamat került bemutatásra, ellenben a TAGETIK-es fejlesztési folyamattatal. Az <b>MLM sztornózás</b>i, illetve <b>riportolás</b>i feladatáról készült a fejezet, amely az említett két rendszeres feladat elvégzéséről szól. Maga a folyamat abból áll, hogy az SQL Server szoftverkörnyezetében előállításra kerül egy sztornózási adattábla, amelybe az élő-illetve nem élő életbiztosítások szerződései kerülnek. Ezek ún. kiválási (azaz törlési) okokhoz rendelődnek, és ez alapján kerülnek módosításra, vagy törlésre.</p><p>Végül két elemzési fejezet létrehozását találtam fontosnak, amely közül az első az <b>VBA vs. SQL</b> címet viseli. Itt az általam észrevett különbségek, illetve hasonlóságok kerülnek bemutatásra a programozási nyelvekről, a másik elemzési fejezet mozgatórugója pedig egy céges kutatáson alapszik, melyben a <b>primer adatgyűjtés</b>i eljárást valósítottam meg kérdőíves formában. <br></p><p>A felmerült kérdésekre adott válaszok diagramokon keresztül kerültek bemutatásra, melyek alapján egyértelműen leszűrhetők voltak a következtetések.</p><br>

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Kovács Endre
Belső
főiskolai docens, Gazdaságinformatika Tanszék, PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatelemzés - adatbányászat, adatszolgáltatás, big data, biztosítási rendszer, Generali, SQL
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:20
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet