Adatelemzés az SQL és a VBA programnyelvek segítségével egy multinacionális biztosítónál

Szabó Márton István (2020) Adatelemzés az SQL és a VBA programnyelvek segítségével egy multinacionális biztosítónál. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZABÓ_MÁRTON_ISTVÁN_TMTFKS_SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZABÓ_MÁRTON_ISTVÁN_TMTFKS_SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 05..

Download (1MB)
[thumbnail of BA_Titkosítási_kérelem_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf] PDF
BA_Titkosítási_kérelem_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)
[thumbnail of BA_TO_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf] PDF
BA_TO_Szabó_Márton_István_TMTFKS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 05..

Download (215kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozati témám során előterébehelyeztem három informatikai,illetve gazdasági szempontból fontostulajdonságot, illetve programnyelvet, ami nem más, mint az adatelemzés, SQL,valamint VBA programnyelvek. Ez a három kifejezés motivált végig a dolgozatmegírása során, melyekbe bővebb betekintést sikerült nyernem a szakmaigyakorlati munkáim során.Kezdetben – a programnyelvekre, illetve azokfejezeteire való ráhangolódás okán – az adatbázis, illetve adatbáziskezelésfogalmaival foglalkoztam. Minden, amit velük kapcsolatban fontosnak tartottam,legyen az az adatbázis fogalma, adat és információ különbségei, illetve egyébalapfogalmak ebben a fejezetben kerültek bemutatásra részletesebben.Az ezt követő fejezetben az Excel VBA környezeténkeresztül került bemutatásra a TAGETIK nevűrendszer, mely a Generali adatszolgáltatási részének egy meghatározó rendszere.Ebbe a központi rendszerbe különböző szabályok alapján Excel alapú adattáblákkerülnek be, melyek a TAGETIK rendszerbe kétféle elv alapján tölthetők be. Ez a két típus pedig nem más, mint a „Data Entry”,illetve az „ETL” betöltés.A ETL típusú betöltés során nemcsak a belső erőforrás szabadul fel, hanem időben is megtizedeli az adatokbetöltését a TAGETIK adatszolgáltatási rendszerbe. Ezt sikerült elérnem az ötszabályrendszerből három, ún. SOLVENCY II szabályrendszer alapján működőmunkalapok előállítása során, melyet a makrók segítségével valósítottam meg,ezzel az adott folyamat automatizálását tudtam fejleszteni.A tartalmi rész második fő alkotóeleme az SQL,amely a szakdolgozati témám fő építőköve volt. A fejezetben szintén egybiztosítói folyamatra tértem ki, amelyben egy ún. rendszeres folyamat kerültbemutatásra, ellenben a TAGETIK-es fejlesztési folyamattatal. Az MLM sztornózási, illetve riportolási feladatáról készült afejezet, amely az említett két rendszeres feladat elvégzéséről szól. Maga a folyamat abból áll, hogy az SQL Serverszoftverkörnyezetében előállításra kerül egy sztornózási adattábla, amelybe azélő-illetve nem élő életbiztosítások szerződései kerülnek. Ezek ún. kiválási(azaz törlési) okokhoz rendelődnek, és ez alapján kerülnek módosításra, vagytörlésre.Végül két elemzési fejezet létrehozását találtamfontosnak, amely közül az első az VBAvs. SQL címet viseli. Itt az általam észrevett különbségek, illetvehasonlóságok kerülnek bemutatásra a programozási nyelvekről, a másik elemzési fejezet mozgatórugója pedig egy cégeskutatáson alapszik, melyben a primeradatgyűjtési eljárást valósítottam meg kérdőíves formában. A felmerült kérdésekre adottválaszok diagramokon keresztül kerültek bemutatásra, melyek alapjánegyértelműen leszűrhetők voltak a következtetések.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatelemzés - adatbányászat, adatszolgáltatás, big data, biztosítási rendszer, Generali, SQL
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Nov. 27. 04:20
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 09:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet