Tudatos pénzügyek és bankolás lakossági és vállalati szinteken

Arany Szabolcs László (2020) Tudatos pénzügyek és bankolás lakossági és vállalati szinteken. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat 2020 Arany Szabolcs.pdf] PDF
Szakdolgozat 2020 Arany Szabolcs.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Arany Szabolcs nyilatkozat.rar] ["document_typename_application/x-rar-compressed" not defined]
Arany Szabolcs nyilatkozat.rar
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (578kB)
[thumbnail of BA_TO_Arany_Szabolcs_LLUGJM.pdf] PDF
BA_TO_Arany_Szabolcs_LLUGJM.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (290kB)

Absztrakt (kivonat)

A tudatos pénzügyek, pénzügyi kultúra, - műveltség kutatása kellőképpen népszerű mind hazánkban, mind a világ minden országában. Ez a téma aktuális mióta pénz forog a gazdaságban addig amíg, az összes pénzügyi szereplő, fogyasztó tudatosan, észszerűen nem kezeli a pénzét. Ezen tudás, kultúra, műveltség kutatását, mérését sok ország és szervezet végezi mind a mai napig. Sajnos ezek számtalanszor megmutatták a hiányosságokat, fejlesztendő területeket, amik általában már általános, és közép-iskolai oktatással függenek össze. Kutatásom a fent leírt kutatási koncepció alapján történt, de a kutatásom elött felállított hipotézisekre kerestem a választ. A magyar emberek nagy része nem rendelkezik olyan pénzügyi kompetenciákkal, amikkel tudatossá tehetné élete minden részét. Az állam és a hozzá tartozó szervezetek, egyéb cégek, vállalatok több kevesebb sikerrel próbálnak különböző kompetenciákkal ellátni a lakosságot. Ezekről írtam a dolgozatomban is, de ilyen többek között a Pénz7. A Magyarországon megrendezésre kerülő PÉNZ7 missziója, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle, pénzügyi edukációs projektek terjedését, hasznosulását.Sokkal több és hatékonyabb ilyen megmozdulás kellene az országban, Európában. A közgazdaságtant, alapvető pénzügyi ismereteket már az általános iskolában el kellene sajátítaniuk a diákoknak, így nem annyira problémás felnőtt, idős korukban az alapvető pénzügyi kultúra megértése. Egyéni és társadalmi szinten is fontos lenne hogy, ezeket a kompetenciákat a diákok már az általános iskolában elsajátítsák. Ha ők ismerik ezeket akkor könnyedén átültethetik vállalkozásaikba, munkahelyeikre ami által mindenki sikeresebb, profitábilisabb lehetne.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: alapismeretek, bankköltség, egyensúlyi jövedelem, hazai bankok, jövededelem, pénzgazdálkodás, tudatos figyelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Szep. 11. 09:08
Utolsó módosítás: 2021. Már. 29. 11:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet