Kimutatásrendszer kialakítása vezetők részére a Bosch Rexroth Kft.-nél

Bálint Tamás (2020) Kimutatásrendszer kialakítása vezetők részére a Bosch Rexroth Kft.-nél. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-Bálint-Tamás-AN7N4X.pdf] PDF
Szakdolgozat-Bálint-Tamás-AN7N4X.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2025. Május 15..

Download (2MB)
[thumbnail of Tiktosítás.pdf] PDF
Tiktosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Munkám hasznosságát látva kézenfekvő volt számomra, hogy diplomadolgoza-tom alapjául azt a projektet választom, melynek célja az SAP 2006-os bevezetése óta meglévő adatok elemzéséhez áttekinthető, dinamikus, különböző szűrési feltételeket biztosító, a lényeges, sztenderdizált adatokat tartalmazó, szemléletes ábrákkal arányokat, tendenciákat érzékeltető informatikai felületek létrehozása – statisztikai számításokkal, előrejelzésekkel.A projekt kezdete előtt az adatokat Microsoft Excelből szűrésekkel és egysze-rűbb Pivot táblákkal elemezték a felső és középvezetők.Napjainkban már nem az jelent problémát az üzleti élet résztvevőinek, hogy ele-gendő adattal rendelkezzenek. Sokkal inkább nehezebb a meglévő adatokat értelmezni és használni. Ennek oka, hogy a felgyülemlett adatok mind mennyiségükben mind komplexitásukban felülmúlják a legképzettebb kontrollerek tudását. (Laáb, 2019)Tisztán látható a Bosch Rexroth Kft által használt régi kimutatáson is, hogy az adatok sokfélesége is már kimondottan nagyméretű Excel állományokhoz vezetett. Az analitika szinte teljes hiánya tovább nehezíti az elemzés folyamatát. Olyan egyszerű se-gédeszközök, mint egy trend vagy átlag, már önmagában magasabb szintre emelhetné a hatékonyságot. Azonban ez a megoldás is csupán pár évvel hosszabbítaná meg a régi tábla élettartalmát. Tisztán látszik, ha egy igazán időtálló megoldást szeretnék kialakítani új alapokra, kell helyezni a jelenlegi kimutatásrendszert.Két fő célja van a projektnek: 1. A jelenlegi adatoknak a korábbi szokásrendhez képest sokkal intuitívabb környezet-ben való ábrázolása. 2. Ennek a környezetnek kibővítése statisztikai becslési módszerekkel, hogy előrejel-zést kaphasson a vezetőség az előttük álló évre vonatkozóan.1. ábra: Bosch Rexroth 2018 júliusi adataiból kimutatásrészlet Forrás: Bosch Rexroth saját kimutatásaAz adatok kinyerése jelentősen hosszabb időt vesz igénybe, mint a projekt tár-gyát képző kimutatás elkészítése. Az új rendszer nem egyszerűen csak gyorsabb, többet is szolgáltat: lehetőség nyílik az adatok kapcsolatának elemzésére is, például amennyiben egyik hónapban megnő a forgalom, meg tudjuk tekinteni melyik üzletág és melyik érté-kesítési csatorna okozta ezt a növekedést.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Törcsvári Zsolt István
Belső
főiskolai tanár, Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: PowerBI, adatfeldolgozás, kimutatások, szezonalitás, vállalatirányítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Aug. 21. 06:06
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 18. 11:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet