A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása

Kiss Zsuzsanna Cintia (2020) A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat2020_KissZsuzsannaCintia.pdf] PDF
Szakdolgozat2020_KissZsuzsannaCintia.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatomban körüljártam a borkészítés történelmét, az európai eredetvédelmi rendszerek kialakulását, a terroir fogalmát, majd igyekeztem feltárni a jelenlegi magyarországi helyzet viszontagságait és próbáltam véleményem szerint egy működőképesebb alternatívát nyújtani. A külföldi eredetvédelmi rendszerek alapján kijelenthető, hogy a termőhelynek különleges szerepe van a klasszifikációk létrehozásában, hiszen ez az a tényező, ami nem reprodukálható, ami a borok változatosságának is az egyik kulcsa. Épp ezért kell hivatalosan védeni földrajzi árujelzőkkel, hogy az egyre élesedő piaci versenyben is meg tudja őrizni az értékét. A külföldi és belföldi tanulmányutak és az interjúk során arra a végső következtetésre jutottam, hogy az eredetvédelem alapja a közös termelői akarat, vagyis csak az a rendszer lehet sikeres, amit majdnem mindenki elfogad, alkalmaz és ezáltal népszerűsít. Ehhez a borászoknak kell megtenniük olyan szükséges lépéseket, mint kiválasztani melyik szőlőfajta legyen a borvidék zászlóshajója, objektíven, közös kóstolások alkalmával kiválasztani mely dűlők adnak konzekvensen kiemelkedő minőséget és elfogadni, hogy dűlős bort csak kiváló évjáratban a legnagyobb odafigyeléssel és csak a meghatározott fajtákból készítik el. A szigorú szabályozás az, ami tartalmat ad az eredetvédelmi rendszernek, ami hitelessé és legitimmé teszi.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Seregi Andrásné
Belső
óraadó tanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: bor, borkultúra, bormarketing, szőlőművelés, szőlőtermesztés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Aug. 21. 06:06
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 11. 13:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet