Baranyai Ádám (2020) Gluténmentes ételkészítés a hazai vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Baranyai Ádám_Szakdolgozat_2020(1).pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatomban szakirodalmi anyagok feldolgozásával bemutattam hogy mi az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbség, mit nevezünk gluténérzékenységnek, illetve milyen terápiája van ennek a betegségnek. Mivel a cöliákiában szenvedők számára létfontosságú a gluténmentes diéta betartása, ezért fontosnak tartottam bemutatni a gluténmentes táplálkozás alapjait, mely ételek és italok szerepelnek egyértelműen a tiltólistán, milyen ételek fogyaszthatók teljes biztonsággal, illetve, hogy az alapanyagok közül mit mivel lehet helyettesíteni. Bemutattam, hogy milyen változtatásokat és óvintézkedéseket kell meghozni egy konyhán, ahol gluténmentes ételeket is készítenek. Kitértem arra is, hogy milyen rendeletek segítik és védik a gluténmentesen táplálkozókat. Szakdolgozatom legfőbb célja volt megvizsgálni, hogy milyen lehetőségei vannak az éttermi vendéglátásban a gluténmentes diétát követőknek, egyáltalán mikor tartanak megbízhatónak egy éttermet. Biztonságos lehet-e nekik olyan étteremben étkezni, ahol nem kizárólag gluténmentes konyhát üzemeltetnek? Az éttermek oldaláról vizsgálva pedig, mik a technikai, tárgyi és személyi feltételei a gluténmentes vendéglátásnak, és van-e rá elegendő kereslet?
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | cöliákia, glutén, gluténmentes diéta, gluténmentes ételkészítés, ételintolerancia |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Aug. 13. 10:54 |
Utolsó módosítás: | 2020. Aug. 13. 10:54 |
Actions (login required)
Tétel nézet |