A KITE Zrt. kockázatkezelés és a kereskedelmi szervezetek közötti érdekegyenlőtlenségről

Fichó Fruzsina (2020) A KITE Zrt. kockázatkezelés és a kereskedelmi szervezetek közötti érdekegyenlőtlenségről. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.

[thumbnail of Fichó Fruzsina szakdolgozat.pdf] PDF
Fichó Fruzsina szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Repository staff only until 2025. May 15..

Download (1MB)
[thumbnail of 2020-05-15 16-04.pdf] PDF
2020-05-15 16-04.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (621kB)

Abstract

Szakdolgozatom témáját egy korábbi munkáltatómnál, a KITE Zrt-nél szerzett tapasztalatok és megfigyelések ihlették. A mindennapos operatív munkám során azt figyeltem meg, hogy a kockázatkezelők és a kereskedelmi menedzserek sokszor keverednek konfliktusba. Szakdolgozatomban szeretném megvizsgálni, hogy egy olyan, évtizedek óta stabilan működő, piacvezető vállalkozásnál, mint a KITE Zrt. hogyan létezhet egy újra és újra visszatérő probléma, ami ilyen jellegű konfliktust generál. Dolgozatom felépítését a KITE Zrt. megalakulásával kezdem, majd a szervezet működését mutatom be nagy vonalakban a beszerzéstől kezdve, a raktározáson át a kereskedelmi tevékenységen keresztül. Az interjú alanyoktól megtudott információk és a szakirodalom alapján egy átfogó képet kaptam a szervezeti egységek felépítéséről, tevékenységükről is. Szükségesnek éreztem a szervezet komplexitását is bemutatni, ezért is tértem ki mátrix szervezetre, ahol a hierarchikus felépítésen túl, a szakmai utasítások irányát is bemutatom egy esetpéldán keresztül. Ezt követően az alkatrész kereskedelmi üzletágat mutatom be átfogóan, itt megismerhetjük a kereskedelmi számait, a beszerzést, a készletgazdálkodást, és nem utolsósorban az értékesítési tevékenységet is. Ezután a kockázatkezelési igazgatóság mutatom be. Elemzésem során fejezetenként az elméleti hátteret a szekunderkutatásomon keresztül a felhasznált szakirodalmak által mutatom be. Ekkorra megvan minden olyan információnk a vállalatról, amely alapján tanulmányozhatjuk miből is fakadhat az érdekegyenlőtlenség a két szervezet között. A problémafelvetésemet gazdasági szempontból vizsgálom, amelyben segítségemre voltak a KITE Zrt. dolgozói, 6 szakmai interjú segítségével ismerjük meg a mindennap előforduló problémákat és az érdekegyenlőtlenség kapcsán kialakult álláspontokat. Továbbá arról is tudomást szerezhetünk a dolgozatból, hogy mik azok a vállalati munkafolyamatok, amelyeket másképp, esetleg hatékonyabban lehetne végezni. Érintőlegesen, pedig kitérek a két pozícióban lévő munkavállalók személyiségjegyeire, amely nagy mértékben befolyásolja az együttműködésüket.   Javaslattétel megfogalmazása során, kitérek hogyan lehetne a problémát megszűntetni, milyen innovatív megoldásra lenne szüksége a vállalatnak, hogy az érdekegyenlőtlenségeket minimalizálják.

Institution

Budapest Business University

Kar

Faculty of Commerce, Catering and Tourism

Department

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Kereskedelem és marketing

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr. Németh Patrícia
Belső
főiskolai docens, Kereskedelem Tanszék, KVIK

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: kereskedelmi kockázatok, kereskedelmi tevékenység, kereskedelmi ügyletek, kockázatelemzés, kockázatkezelés, mezőgazdasági vállalat, értékesítés
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Brakszatoriszné Jankó Tímea
Date Deposited: 2020. Aug. 13. 10:54
Last Modified: 2020. Sep. 18. 11:37

Actions (login required)

View Item View Item