Személyi higiéniai feltételek kialakítása és betartása a Novotel székesfehérvári szállodájában

Plattner Adrian (2020) Személyi higiéniai feltételek kialakítása és betartása a Novotel székesfehérvári szállodájában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Személyi higiéniai feltételek kialakítása és betartása a Novotel székesfehérvári szállodájában.pdf] PDF
Személyi higiéniai feltételek kialakítása és betartása a Novotel székesfehérvári szállodájában.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Személyi higiéniai feltételek kialakítása és betartása a Novotel székesfehérvári szállodájábanPlattner AdrianA személyi higiénia az egyik legalapvetőbb alapköve a biztonságos étkeztetésnek. A technológiák fejlődése során, lehetőség adódott, hogy azzal együtt a személyi higiénia tárgyi eszközei is fejlettebb legyenek, az automata adagolók, kézszárító berendezések, magas skálán mozognak a kézfertőtlenítésre alkalmas szappanok, folyadékok és gélek is. Jelentősége elsősorban a személyek védelme, mind vendéglátásban, mint a háztartásban, hiszen a higiénia elhanyagolása során, fennáll a keresztszennyeződés, mint veszélyességi faktor. Amely akár étel eredetű megbetegedéshez is vezethet.Az emberek, akik élelmiszerekkel dolgoznak, megfertőzhetik magát az ételt vagy akár annak felületét is. Hiszen az ember hordozó és átadó szerepet játszik baktériumok és vírusok közvetítésében is. Az ember legnagyobb szerve a bőr, amely barázdákkal van borítva, különböző struktúrákkal borított, magas csíraszámban tapadhatnak meg rajta baktériumok. Emellett a haj, szájüreg, légzőszervek, körmök, munkaruha és az ékszerek is magas kockázatú faktorok, mivel ezeken is magas csíraszámban találhatóak baktériumok. Ezért különösen magas jelentőséggel bír a megfelelő személyi higiénia kialakítása vendéglátóhelyeken és a saját otthonunkban is. Munkahelyen a munkaadó köteles a munkavállalók felé szóban és írásban is kiadni a személyi higiénia alapjait. Ezek közé tartozik az egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel, a helyes kézmosás menetének megtanulása, munkahelyi dohányzás továbbá étkezés szabályozása és a munkahelyi balesetek ellátása. Kiemelendő a kézhigiénia, a gyakori kézmosás legfontosabb oka, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket, verejtéket, baktériumokat, amelyek bármely tevékenység során lerakódtak. Kiemelten fontos, hogy a kézmosás erre kijelölt telepeknél történjen, körömet rövidre kell vágni, minél jobb behatás érdekében. Folyékony kézmosószer használatát kell előnyben részesítenünk, mely baktericid hatású. Kézmosás során a 6 lépcsős technikát kell alkalmazni. Kéz szárítása elsődlegesen papírtörlővel történjen, ha erre nincs lehetőség akkor elektromos kézszárítóval.  Kézfertőtlenítő szappan és a kézfertőtlenítőszerek hatékonysága között különbségek vizsgálhatók meg, a kézfertőtlenítő szappan használata során, a behatási idő magasabb, míg a fertőtlenítőszernek ennél alacsonyabb. Azonban kijelenthető, hogy szappan használata során a kéz mikrobiális tisztasága jobb, mint a fertőtlenítő folyadék során.Étel eredetű megbetegedések okozója lehet a személyi higiénia hiánya is. A világban 10 emberből 1 át esik ilyen jellegű megbetegedésen. Világ viszonylatban Magyarországon ezen jellegű megbetegedések és halálozások aránya igen csekély. Staphylococcus Aureus által okozott étel eredetű megbetegedések a leggyakoribbak, mely hányással, gyomorgörcsökkel és hasmenéssel is járhat.  Munkám során kéztisztasági vizsgálatokat végeztem 5 alkalmazotton. Minták levétele munkába állás előtt és kézmosás után történtek. Vizsgálni szerettem volna a kézmosó és fertőtlenítő szerek hatékonyságát, melyek használtak a szállodában, ezért három ember fertőtlenítő szappannal, míg kettő kézfertőtlenítő folyadékkal végezte el a kéz felületének tisztítását. Mintákat streril tamponnal vettem le, melyet fiziológiás oldatba mártottam, ezzel a kéz élén és az ujjak hajlataiban végig futtatva vettem le a mintákat. Mintavétel után, mikrobiológia laborban a minták leoltásra, majd inkubálásra kerültek. Eredmények kiértékelése során több baktériumfaj került feltérképezésre, ezek közül a Staphylococcus Aureus kiemelendő, mely ételmérgezést tud okozni. Továbbá bebizonyosodott, hogy jobb behatást nyújtanak a kézfertőtlenítő szappanok, mint a kézfertőtlenítő folyadékok, hiszen szappan használata során, a víz és a kéztörlő használata is behatást nyújt a baktérium eltávolításában, míg a fertőtlenítőfolyadéknál semmi ilyen nem játszik szerepet.Dolgozatom elkészítése során tapasztalatot szereztem a személyi higiénia kialakításának és betartásának szabályaiban, a kéztisztasági vizsgálatok menetében, és a helyes kézhigiénia alapköveinek kiépítésében. A munkát egyben élveztem azáltal is, hogy teljes mértékben végezhettem olyat, melyre a szálloda történetében nem volt alkalom, ezen vizsgálatok eredményeire pedig pozitív visszajelzés érkezett a vezetőség irányából.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Magyarné Dr. Horváth Kinga
Belső
főiskolai docens, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: baktérium, higiénia, személyi higiénia, szálloda, ételmérgezés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Aug. 13. 10:51
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 08. 14:40

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet