Bányai Evelin (2020) Cukormentes sütemények kínálatának és fogyasztási szokásainak bemutatása a budapesti FitCandy cukrászda választékán keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Bányai Evelin REICA7 szakdolgozat 2020.04.25.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatomnak a „Cukormentes sütemények kínálatának és fogyasztási szokásainak bemutatása a budapesti FitCandy cukrászda választékán keresztül” címet adtam. Erre a témára azért esett a választásom, mert a cukorbetegség az egész világot érintő, egyre súlyosbodó probléma, amely kialakulásában meghatározó szerepet játszik a túlzott cukorfogyasztás. A legtöbb cukrot a süteményekkel, édességekkel visszük be szervezetünkbe, mely finomságokról nem tudunk lemondani. A cukormentes sütemények kínálatát és fogyasztási szokásait - a budapesti FitCandy cukrászdát a középpontba helyezve – abból a célból vetettem vizsgálat alá, hogy megbizonyosodjak arról, miszerint a túlzott cukorfogyasztás mérséklésének egyik eszközeként szolgálhatnak a cukormentes sütemények. Annak bizonyítását tűztem ki célul, hogy a táplálkozással kapcsolatos szemléletmód váltásban, a cukorfogyasztás mérséklése iránti törekvésekben az „igazi” cukormentes cukrászatoknak fontos szerepük van, a jövő útját jelentik. Kutatásaim során a szakirodalom áttekintését követően egy kérdőíves felmérést végeztem, majd egy dietetikussal és a FitCandy cukormentes cukrászda tulajdonosával készítettem interjút. Végezetül egy sütemény cukormentes változatát sütöttem és kóstoltattam meg. Célkitűzésem bizonyítására három kutatási kérdést fogalmaztam meg: Első állítás (Kutatási kérdés1): Véleményem szerint, egyre több egészséges ember fogyaszt cukormentes süteményt az utóbbi években. Második állítás (Kutatási kérdés2): Véleményem szerint a cukormentes sütemények mértékletes fogyasztása nem károsítja az egészséget, az egészséges emberek számára is előnyösebb, ha hozzáadott cukortól mentes süteményt fogyasztanak. Harmadik állítás (Kutatási kérdés3): Véleményem szerint a cukormentes sütemények iránt tartós kereslet jelentkezik, a cukormentes cukrászdáknak létjogosultságuk van. Kutatásom azt az eredményt hozta, hogy a túlzott cukorfogyasztás visszaszorításának mikro szinten egyik eszköze lehet a cukormentes sütemények fogyasztására való áttérés és a cukormentes cukrászdák elterjedése, mely vendéglátóhelyek a cukormentes termékek kínálatának szélesítésével és változatossá tételével hozzájárulhatnak az egészségesebb táplálkozáshoz és elősegíthetik az egészséges életmód kialakulását. Megbizonyosodtam arról, hogy az emberi szervezet számára értékes alapanyagokból készült cukormentes sütemények finomak, mértékletes fogyasztásuk nem károsítja az egészséget, ezért nem kell lemondani a süteményekről. Az egészséges „átlagember” számára is előnyökkel jár, ha a hagyományos módon, cukor felhasználásával készült sütemények helyett legalább részben a cukormentes, bár drágább süteményeket vásárolja.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | cukormentes sütemény, cukorpótló, diabétesz, egészséges táplálkozás, egészségmegőrzés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Aug. 13. 10:51 |
Utolsó módosítás: | 2020. Aug. 24. 09:47 |
Actions (login required)
Tétel nézet |