A ****szállodák éttermeinek felkészültsége a speciális étrendet igénylő vendégek fogadására

Megyesi Nytia Iloann (2020) A ****szállodák éttermeinek felkészültsége a speciális étrendet igénylő vendégek fogadására. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Megyesi_Nytia - Szakdolgozat.pdf] PDF
Megyesi_Nytia - Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban egyre több étterem találkozhat különböző igényekkel a vendégek részéről. A táplálkozás terén mutatkozó nagyfokú igénynövekedés, illetve egyedi étrend egyrészt magyarázható az aktuális étkezési trendekkel, másrészt pedig az egyre gyakrabban előforduló betegségekkel, ételérzékenységekkel. Szakdolgozatomban azt igyekeztem vizsgálni, hogy a budapesti szállodák mennyire vannak felkészülve a különböző fogyasztói igények teljesítésére. A szinte gyakorinak számító, azaz népbetegségek közül, melyek azok, amiknek étkezésre gyakorolt hatását könnyedén teljesítik (pl. laktózmentes tejtermékből készített étel), és melyek azok a táplálkozási igények, melyek a négycsillagos szállodák éttermei nem igazán tudnak kezelni. Továbbá igyekeztem azt is feltárni, hogy milyen okai vannak annak, ha egy étterem a megnövekedett igények ellenére nem hajlandó (vagy nem tudja) kielégíteni az egyéni táplálkozási igényeket. Öt budapesti négycsillagos szálloda vezetőjével készített interjúk során a kapott válaszokat összegezve arra a következtetésre jutottam, hogy az éttermek jellemzően nincsenek felkészülve az egyéni táplálkozási szokások megfelelő kezelésére, illetve kiszolgálására. Véleményem szerint fontos, hogy az éttermek legalább a leggyakoribb népbetegségek kapcsán igyekezzenek teljesíteni a vendégek kéréseit, mint például a laktóz mentes tejtermékek iránti igény és a gluténmentesség.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Felkészültség, egészséges táplálkozás, egészségmegőrzés, táplálkozás, Étel allergiák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Aug. 13. 10:50
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 18. 12:06

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet