Észak-alföldi régióban működő CEP szolgáltató vállalkozás megvalósíthatósági tanulmánya

Lipcsei József Gergő (2020) Észak-alföldi régióban működő CEP szolgáltató vállalkozás megvalósíthatósági tanulmánya. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Észak-alföldi régióban működő CEP szolgáltató vállalkozás megvalósíthatósági tanulmánya.pdf] PDF
Észak-alföldi régióban működő CEP szolgáltató vállalkozás megvalósíthatósági tanulmánya.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat témájának kiválasztásakor a számomra egyik legmeghatározóbb tényezőt, a gyakorlatiasságot tartottam szem előtt, törekedtem egy olyan pragmatikus szaktudást is igénylő téma megtalálására, amelynek kutatása mindenkori szakmai tevékenységem sikeres elvégzését is segíteni tudja a jövőben. Véleményem szerint egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, részeinek átfogó és mély ismerete az életben még számtalan területen válhat hasznomra. A diplomadolgozatban egy, az Észak-alföldi régióban működő logisztikai szolgáltató kisvállalkozás alapításának a lehetőségét elemzem, a CEP (Courier, Express, Parcel) szektorba pozícionálva, egy megvalósíthatósági tanulmány keretein belül. A vállalkozás, a hazai CEP szektor egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő szolgáltató vállalatának alvállalkozói partnereként indul. A kutatásom célja megvizsgálni, hogy a vállalkozás létrehozásának van-e létjogosultsága az adott régióban, életképes lehet-e, avagy sem. Ehhez definiálom magát az iparágat, elemzem a hazai és régiós helyzetet, majd kifejezetten az iparágban jelenlévő versenykörnyezetet vizsgálom meg, a porteri öttényezős modell és a PESTEL analízis segítségével. A szakdolgozat primer kutatását az általam készített megvalósíthatósági esettanulmány és az azt alátámasztó interjú alkotja. A szekunder kutatás adatait is alapul véve, tehát egy mélyinterjút készítettem a régióban működő, hasonló profilú vállalkozás vezetőjével. Az interjú számos olyan témakört érintett, amelyekről nem érhető el információ külső forrásokból. További célom volt megbizonyosodni a vállalkozás hosszú távú jövedelmezőségéről, illetve arról, hogy a vállalkozás elindítása, mint befektetés mikor térülne meg. Ezek alapján, mint megvalósíthatósági tanulmány, értékeltem a befektetés megtérülési idejét, gazdaságosságát, vagyis a „soft” kutatási tényezőket (kvalitatív adatok) kvantitatív számításokkal támasztottam alá. Az elemzés során láthatóvá vált: alapvetően a vállalkozás elindításához alkalmas a makrokörnyezet, azonban a gazdasági mutatók tekintetében Jász-Nagykun-Szolnok megye sok szempontból elmarad a belföldi trendektől. Megvizsgáltam több lehetséges formát a piacra való belépésnél a megtérülési idő, diszkontált megtérülési idő, nettó jelenérték és belső megtérülési ráta alapján. Az elemzésből kiderült, hogy gazdaságilag a legmegfelelőbb forgatókönyv a raktár épületének és a járművek flottájának bérlése, a saját tulajdonban lévő apparátussal szemben. Úgy gondolom, hogy a kutatási eredmény nem csak teoretikus fejtegetés folyománya, hanem a dolgozatban érintett témakörök a gyakorlatba implementálva is megfelelő támogatást tudnak nyújtani egy logisztikai szolgáltató mikro-, vagy kisvállalkozás indulásához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Békési Gábor György
Belső
Mestertanár, Kereskedelem Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beruházás gazdaságossága, kis- és mikrovállalkozások, logisztikai szolgáltatások, megtérülés, megvalósíthatóság
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Aug. 13. 10:50
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 18. 11:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet