Lobenwein Klaudia Enikő (2020) A karibi gasztronómia és ismertsége hazánkban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
SZAKDOLGOZAT_KÉSZ_LK.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A világ minden eddiginél jobban kitárult az utazni vágyók számára. Így történt, hogy a szakmai gyakorlatomat egy Karib-térségbeli szigetállamon, Barbadoson volt szerencsém eltölteni. A helyi kultúra szinte egyből magával ragadott. Itt ért az ihlet, hogy szeretnék mélyebb betekintést nyerni az Antillák gasztronómiai világába. Szakdolgozatom témája ezáltal a karibi ízvilág, a sokféle kultúra által keveredett, színes, mára mégis egyedivé kialakult étel- és italválaszték bemutatása, illetve annak ismertsége és népszerűsége hazánkban. Dolgozatomban átfogóan ismertetem a térség földrajzi helyzetét és történelmét, a benépesítését és a gyarmatosítók befolyását a mára kifejlődött gasztrokultúrára, valamint az adott természeti tényezőknek kedvező, amellett jellegzetes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és élvezeti cikkek termesztését. Majd a továbbiakban az alapvető sajátosságokra, a rum és koktélkultúrára a térségben, valamint azon kívül is népszerűségnek örvendő, legkedveltebb fogásokra fogok hangsúlyt fektetni. Kutatásomban kvantitatív és kvalitatív módszerekkel mértem fel a magyarországi lakosok viszonyulását a karibi gasztronómia iránt.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Karib-térség, gasztronómia, gasztrotörténet, gyarmatosítók, étkezési kultúra |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Aug. 13. 10:40 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 18. 13:56 |
Actions (login required)
Tétel nézet |