Street food a vendéglátásban

Sali Bence (2020) Street food a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Street food a vendéglátásban.pdf] PDF
Street food a vendéglátásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a street food jelenség vizsgálatát választottam a vendéglátásban. A téma aktualitását a jelenség folyamatos növekedése, fejlődése és a globálissá válása adta. Kíváncsi voltam, hogy milyen trendek zajlanak le az étkezési kultúrában világszerte és hazánkban, illetve mik a legfőbb okai a street food mozgalom rohamos növekedésének, terjedésének. Kutatásom során próbáltam a lehető legtöbb szempontból megközelíteni a témát, a fogalmat és a hozzá tartozó tényezőket több forrás alapján meghatározni. Utána néztem a street food kialakulásának, eredetének, bővülésének is. Megállapítottam, hogy maga a fogalom egészen komplex, egy részről kissé szubjektív is, így érdemes különböző szemszögből vizsgálni. Célom volt továbbá a magyar emberek ismeretanyagát feltérképezni a street food-ról, megtudni számukra mit jelent a kifejezés, mennyire népszerűek ezek az ételek köreikben. A kérdőíves kutatás nagy segítségemre volt ebben, jelentős számú kitöltő szánt időt kérdőívemre, így információk sokaságával gazdagodtam. Utána jártam az ország legnépszerűbb street foodosai-nak is, és hogy ők milyen kínálattal várják vendégeiket. Foglalkoztam a street food helyek nehézségeivel, előnyeivel, a fast food éttermekre és hagyományos vendéglátóegységek való hatásukkal.  Dolgozatom végén  jó néhány következtetésre jutottam, számos konklúziót tudtam levonni a témával kapcsolatosan, majd javaslatokat is tettem, hogy hogyan és miként tudna tovább fejlődni az utcai étkezés kultúrája mind a vendéglátók mind a fogyasztók oldaláról. A kutatás során sikerült saját véleményemet és szemléletemet formálni a témával kapcsolatban. Véleményem szerint a street food-ok manapság már meghatározó részei táplálkozásunknak, étkezéseinek. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy a kultúra egyre jobban bővül és nyit a különleges étrendet követők felé is, legyen szó akár vegetáriánusokról, vegánokról, ételallergiával küzdőkről vagy a gluténérzékenyekről. Emellett a street food most már bármely korosztály illetve társadalmi osztály számára csábító lehet sokszínűsége és a minőségi javulása miatt. A mai rohanó világban egyértelműen megvan a kereslet a gyorsan elkészülő és elfogyasztható ételek iránt, csak rajtunk múlik hogy az utunkba kerülő számos üzlet közül melyiket válasszuk ki. A steed food tehát globális jelenség, amely napról-napra növeli jelentőségét világszerte, és egyaránt folyamatos fejlődésre és nyitottságra ösztönzi a vendéglátókat, szakácsokat és fogyasztókat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Debreceni János
Belső
egyetemi tanársegéd, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fogyasztói szokás, streetfood, vendéglátás, vendéglátóipar, étkezési szokás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Aug. 13. 10:39
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 18. 14:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet