Közösségszervezés a vállalatok életében. Csapatépítő- és együttműködés fejlesztő tréningek szerepe és szervezése

Jenei Krisztina (2020) Közösségszervezés a vállalatok életében. Csapatépítő- és együttműködés fejlesztő tréningek szerepe és szervezése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_végleges_Jenei_Krisztina.pdf] PDF
Szakdolgozat_végleges_Jenei_Krisztina.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának egy olyan képzési eljárást választottam, ami lehetővé teszi vállalatokon belül közösségek kialakítását, szervezését, új szereplők integrálást, a személyes kapcsolatok elősegítését, a csapatkohézió erősítését, a konstruktivitást, mindezt a hatékonyabb gazdasági működés érdekében. A csapatépítő és együttműködésfejlesztő tréningeket jelöltem ki dolgozatom tárgyának, ez a terület nagyon közel áll hozzám, ugyanis több, mint egy 1 éve egy szervezetfejlesztő cégnél tevékenykedem, ahol volt lehetőségem jobban belelátni egy tanácsadó vállalat életébe, a támogató munkahelyi közösségek szükségességébe és a képzési piac rendszerébe.Dolgozatomban négy fő kutatási kérdésre keresem a választ, amire egy általam összeállított kérdőív elemzésével és három interjú feldolgozásával szeretnék választ kapni:A csapatépítőknek milyen pozitív hatásai vannak a cég működésére/életére nézve?Mi a társadalom általános megítélése a csapatépítő tréningekről, hogyan változott ez az évek során?Melyek a csapatépítő tréning sikerességét veszélyeztető tényezők?Milyen hatással van a kialakult COVID19 járványhelyzet a tréningpiacra?A dolgozat megírásával a célom, hogy bemutassam, hogyan értelmezzük a csoportot és a hozzá szorosan kapcsolódó fogalmakat, a kialakulását és a fejlődését, illetve, hogy ismertessem a csoportos döntéshozatal előnyeit és hátrányait, valamint a sikeres csapat ismérveit és az esetlegesen felmerülő működési problémákat. A továbbiakban meghatározom a szervezetfejlesztés és a tréning fogalmát, szervezésének lépéseit, kifejtem, hogy mi is az a csapatépítés, mi a célja, funkciója, folyamata és hogy milyen hatásai vannak a munkahelyi közösségekre. Ezután részletesen bemutatom a kérdőív és az interjúk eredményeit, majd ezek elemzésével, a következtetések levonásával igyekszem megválaszolni a dolgozat témája kapcsán felmerült kutatási kérdéseket.Számomra nagyon fontos volt az eddigi munkahelyeim során is, hogy egy összetartó, támogató közösség része lehessek, ne legyen jellemző a széthúzás, a másik hátráltatása és kibeszélése. Szerintem sokkal eredményesebben tud mindenki teljesíteni, ha meg van teremtve a megfelelő társas környezet, ami teret ad az egyén kreativitásának, a kiteljesedésének.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Keszei Barbara
Belső
egyetemi tanársegéd, Pedagógia Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: csapatépítés, csoport(ok), csoportos döntéshozatal, együttműködés fejlesztés, közösség, munkahelyi közösségek, szervezetfejlesztés, tréning
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 06. 14:57
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 18. 14:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet