Budai András (2020) Kereslet-előrejelzés és bevételtervezés megoldásai a hazai vendéglátásban. Faculty of Commerce, Catering and Tourism.
Preview |
PDF
Budai_Andras_EKMX5Z.pdf Download (1MB) | Preview |
![]() |
PDF
Beolvasott_20200512 (2).pdf Hozzáférés joga: Available at the computers of the University Download (297kB) |
Abstract
Dolgozatomban a kereslet-előrejelzésre és bevételtervezésre kerestem olyan megoldásokat, amiket a hazai vendéglátóipar szereplői is alkalmazni tudnak, és ezzel mérhető eredményeket érhetnek el. A kereslet-előrejelzés megfelelő használata, és az ez által nyerhető pontosabb előrejelzések hatékonyabb készlet- és emberi erőforrás gazdálkodást tesznek lehetővé, továbbá a bevételtervezés alapjául is szolgálnak. A megfelelő bevételtervezés pedig versenyképesebbé teszi az adott üzletet azzal, hogy a legoptimálisabb árbevétel és ezáltal a lehető legmagasabb profit megszerzését segíti elő. A módszerek megfelelő bemutatásának az érdekében a szekunder kutatás főként külföldi szakirodalmak felhasználásával készült, és ezt egészítik ki a primer kutatásban résztvevő hazai vállalatok révén szerzett információk. A dolgozat célja alapvetően az, hogy a lehetőségekhez mérten egy teljes folyamatot mutasson be, amiben a fent említett különböző, de végsősoron az alkalmazásuk során közös célt szolgáló módszerek együtt, egymást segítve működnek. Erre véleményem szerint azért van szükség, mert, ahogy arra a dolgozatban már korábban is utaltam, ennek a folyamatnak az elemeit különböző mértékben és minőségben mindegyik dolgozatban szereplő üzlet használja, viszont ennek a megfelelő, tudományos alapokon nyugvó összehangolásával, és egy egészként- ahogy a leghatékonyabban tud működni- való kezelésével még lehet fejlődést elérni. Általánosságban elmondható, hogy a RM-et a szállodaiparban jóval régebb óta alkalmazzák, mint más vendéglátásban. Hazai viszonylatban az RM alkalmazása elterjedtebb, hogyha az adott szálloda vagy étterem valamilyen nemzetközi lánchoz tartozik. A legfontosabb tényező ugyanis, hogy legyen olyan személyzet, aki a RM-et megfelelően alkalmazni tudja. Az ilyen szálloda-, illetve étteremláncok több ország „tudását” használják fel, így előnyt élveznek az egyéni üzletekkel szemben. Ugyanakkor, az interjúkra adott válaszok alapján, a nemzetközi lánchoz nem tartozó vállalatok is úgy gondolják, hogy a RM-t jelentősége, ugyan úgy, ahogy az a szállodaiparban korábban történt egyre jelentősebb lesz a hazai vendéglátóiparban is.
Institution
Budapest Business University
Kar
Faculty of Commerce, Catering and Tourism
Department
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
UNSPECIFIED
Szak
Item Type: | Thesis (UNSPECIFIED) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | előrejelzés, eredménytervezés, kereslet, vendéglátás, árbevétel(ek) |
SWORD Depositor: | User Archive |
Depositing User: | Tímea Brakszatoriszné Jankó |
Date Deposited: | 2020. Jul. 06. 13:57 |
Last Modified: | 2025. May. 13. 06:00 |
URI: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/26077 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |