Molnár Tibor Boldizsár (2020) A borturizmus trendjei Magyarországon - Tokaji és Villányi borrégió példáján keresztül. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Szakdolgozatom elkészítése előtt fontos célom volt, hogy kiderítsem és összképet kapjak a borturizmus jelenlegi helyzetéről, és hogy mi kell ahhoz, hogy egy borvidék hatékonyan tudjon működni és elegendő hazai és külföldi turista forgalmat tudjon generálni. Így hatva pozitívan a gazdaságra és a kultúrára egyaránt. Hiszen, ha a vevő boldogan megy haza, mindenki boldog. Összefoglalva tehát, megállapítható egy borvidék akkor tudja kihasználni az összes természeti és épített örökségét a térségben maximálisan, és ezzel lendítve a borturizmusán, ha összefogás tapasztalható minden társadalmi szinten. Ugyanis, ahogy azt a szekunder kutatásom is alátámasztja, mindkét borrégió remek adottságokkal rendelkezik és meghatározó Magyarországon. Mindkét régióban megvannak az körülmények és a lehetőségek. Azonban a két borvidék teljesen más attitűddel rendelkezik. A Tokaji borvidéken inkább a széthúzás figyelhető meg és a nagyobb pincék, nagyobb városok turizmusa érvényesül ezzel. Kiszorítva a kistermelőket és kisebb településeket. Ez a tendencia sosem fogja azt a látogató tömegek vonzani, mint a Villányban tapasztalható erős, az egész borrégiót átfogó, mindenkit érintő, összetartó erő. Úgy érzem legjobban a borutaknál jelent meg ez a helyzet a legjobban és azzal sikerült a legjobban szemléltetni ezt a jelenséget. Véleményem szerint a borturizmus egyre nagyobb népszerűségnek fog örvendeni hazánkban és a különböző kisérő programok kínálatának kiszélesítésével egyre több réteget fog majd megmozgatni. A borvidéken, a társadalmán és a helyi önkormányzati szervezeteken fog múlni, hogy mennyire tudnak összefogja a közös cél érdekében és ezáltal létrehozni egy olyan komplex turisztikai csomagot, amely valós motivációt jelenthet a hazai és külföldi turistáknak. Továbbá fontos, hogy az adott térségben megrendezésre kerülő események ne csak tartani tudják a mai színvonalat, hanem emelni is tudjanak rajta.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | bor, borkultúra, borturizmus, trend, trendkutatás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 06. 13:37 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 09:26 |
Actions (login required)
Tétel nézet |