A mentes sütemények választékának és fogyasztási szokásainak a vizsgálata a budapesti cukrászatokban

Keresztes Vanessza (2020) A mentes sütemények választékának és fogyasztási szokásainak a vizsgálata a budapesti cukrászatokban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Keresztes_Vanessza_Végleges_2020 (3).pdf] PDF
Szakdolgozat_Keresztes_Vanessza_Végleges_2020 (3).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a mentes sütemények választékának és fogyasztási szokásainak vizsgálata a budapesti cukrászatokban. Ezt a témát több oldalról közelíttettem meg, először a szakirodalmi áttekintésben bemutattam részletesen a leggyakoribb ételallergiákat: a cöliákiát, a laktózérzékenységet, a tejallergiát és a tojásallergiát illetve a leggyakoribb tüneteiket az elenyésző, szinte veszélytelentől egészen a halált okozókig.  Ezután bemutattam azokat az alternatívákat, melyekkel könnyedén kiválhatjuk a leggyakoribb allergéneket, mint például a rizsliszt, a schlagfix tejszíne és mascarpone jellegű krémje valamint a chia mag, mint tojáspótló. A gyakorlati részben bemutattam az általam leginkább kedvelt alapanyag felhasználását egy saját recepten keresztül, saját képekkel illusztrálva, hogy ezzel demonstrálhassam, és kézzel foghatóvá tehessem, hogy milyen is ezekkel az alapanyagokkal a gyakorlatban dolgozni és mire kell odafigyelnünk. Az első kvantitatív, primer kutatásom alapjául egy kérdőíves megkérdezés szolgált. A kérdőívet online, a Facebookon keresztül, különböző csoportokban osztottam meg, ahol nagy számban vannak jelen különböző ételallergiákkal élők. Itt arra voltam kíváncsi, hogy a vásárlók mennyire elégedettek a mentes sütemények kínálatával és az áraikkal. A válaszadók elégedettek a kínálattal és az árakkal is, viszont néhány dolgot hiányolnak és ezt részletesen ki is fejtették. Ez alapján készítettem egy ábrát melyben összesítettem a több mint 4 oldalnyi véleményt és ez alapján készítettem 10 csoportot, ahova beosztottam a leggyakrabban előfordulókat. Ebből kiderült számomra, hogy a megkérdezettek leginkább a még nagyobb választékot és a finom, ízletes, valamint a retro/hagyományos süteményeket hiányolják a budapesti üzletek kínálatából. A kvalitatív kutatási módszeren belül, a mélyinterjú segítségével a kínálati oldalt tovább vizsgáltam, hogy tisztább képet kaphassak az üzletek elképzeléseiről is. 3 cukrászda vezetőjével/főcukrászával készítettem mélyinterjút, amiből kiderült számomra, hogy nagyon elkötelezetten végzik a munkájukat és fő céljuk, hogy minél több ételallergiával élő embert finom mentes süteményekkel ki tudjanak szolgálni. Véleményem szerint a dolgozatomból jól kiderült, hogy jelenleg melyek a leggyakoribb ételallergiák napjainkban és hogy mennyire tud reagálni a piac az ezek által felmerülő egyedi vásárlói igényekre és mekkora elkötelezettség szükséges egy mentes cukrászda vezetéséhez.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cukrászda, glutén, sütemények, tej, tojás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 06. 10:06
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 09:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet