Keresztes Vanessza (2020) A mentes sütemények választékának és fogyasztási szokásainak a vizsgálata a budapesti cukrászatokban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat_Keresztes_Vanessza_Végleges_2020 (3).pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
A szakdolgozatom témája a mentes sütemények választékának és fogyasztási szokásainak vizsgálata a budapesti cukrászatokban. Ezt a témát több oldalról közelíttettem meg, először a szakirodalmi áttekintésben bemutattam részletesen a leggyakoribb ételallergiákat: a cöliákiát, a laktózérzékenységet, a tejallergiát és a tojásallergiát illetve a leggyakoribb tüneteiket az elenyésző, szinte veszélytelentől egészen a halált okozókig. Ezután bemutattam azokat az alternatívákat, melyekkel könnyedén kiválhatjuk a leggyakoribb allergéneket, mint például a rizsliszt, a schlagfix tejszíne és mascarpone jellegű krémje valamint a chia mag, mint tojáspótló. A gyakorlati részben bemutattam az általam leginkább kedvelt alapanyag felhasználását egy saját recepten keresztül, saját képekkel illusztrálva, hogy ezzel demonstrálhassam, és kézzel foghatóvá tehessem, hogy milyen is ezekkel az alapanyagokkal a gyakorlatban dolgozni és mire kell odafigyelnünk. Az első kvantitatív, primer kutatásom alapjául egy kérdőíves megkérdezés szolgált. A kérdőívet online, a Facebookon keresztül, különböző csoportokban osztottam meg, ahol nagy számban vannak jelen különböző ételallergiákkal élők. Itt arra voltam kíváncsi, hogy a vásárlók mennyire elégedettek a mentes sütemények kínálatával és az áraikkal. A válaszadók elégedettek a kínálattal és az árakkal is, viszont néhány dolgot hiányolnak és ezt részletesen ki is fejtették. Ez alapján készítettem egy ábrát melyben összesítettem a több mint 4 oldalnyi véleményt és ez alapján készítettem 10 csoportot, ahova beosztottam a leggyakrabban előfordulókat. Ebből kiderült számomra, hogy a megkérdezettek leginkább a még nagyobb választékot és a finom, ízletes, valamint a retro/hagyományos süteményeket hiányolják a budapesti üzletek kínálatából. A kvalitatív kutatási módszeren belül, a mélyinterjú segítségével a kínálati oldalt tovább vizsgáltam, hogy tisztább képet kaphassak az üzletek elképzeléseiről is. 3 cukrászda vezetőjével/főcukrászával készítettem mélyinterjút, amiből kiderült számomra, hogy nagyon elkötelezetten végzik a munkájukat és fő céljuk, hogy minél több ételallergiával élő embert finom mentes süteményekkel ki tudjanak szolgálni. Véleményem szerint a dolgozatomból jól kiderült, hogy jelenleg melyek a leggyakoribb ételallergiák napjainkban és hogy mennyire tud reagálni a piac az ezek által felmerülő egyedi vásárlói igényekre és mekkora elkötelezettség szükséges egy mentes cukrászda vezetéséhez.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | cukrászda, glutén, sütemények, tej, tojás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 06. 10:06 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 09:37 |
Actions (login required)
Tétel nézet |