A franchise jövője a vendéglátásban

Pleszel Kristóf (2020) A franchise jövője a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Pleszel Kristóf_ WHYG2H_Szakdolgozat.pdf] PDF
Pleszel Kristóf_ WHYG2H_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a franchise jelenléte vendéglátásban és annak jövőbeli fejlődésének körülményei, feltételei. Áttekintem a múltját, és azokat a jellemzőket, amelyek sikeres üzleti modellé tették. Megvizsgálom, hogy melyek azok az elvárások, trendek amiket, jelen franchise vendéglátó helyei nem hagyhatnak figyelmen kívül. Ezek egyike az új terjeszkedési formák, az összetett franchise-tól az „alkalmazottból franchise tulajdonos” modellig. Az új elvárásokkal bíró digitális generáció megjelenése kihívás elé állítja szolgáltatói egységeket: a legújabb technológiai eszközök alkalmazása, az etikus és egészségtudatos fogyasztó igényeinek ismerete és elfogadása a fejlődés feltétele. Napjainkban a vendéglátó egységek egyik legdinamikusabban fejlődő szektora a kávéházak. Miután megvizsgálom népszerűségük legfontosabb összetevőit, egy kávéház látogatási szokásokat felmérő kérdőívvel próbálom igazolni azokat a trendeket, amelyek elengedhetetlenek a későbbi fejlődésükhöz, üzletpolitikájuk alakulásához. A 23 kérdésből álló kérdőív kitöltése online és anonim történt. A kutatásom eredményeit összevetve a szakirodalommal, világossá válik, hogy a minőség folyamatos fenntartása, a helyszín körültekintő kiválasztása, az olyan technológiai eszközök alkalmazása, mint az érintőképes kioszkok, online rendelés bővítése nélkülözhetetlen eleme lesz a fejlődésnek. A fogyasztó etikai szempontjainak és a fenntarthatóság támogatása sem elkerülhető szempont az egységek számára. A franchise ismerete különösen fontos lehet most, egy közelgő válság idején, hiszen kevésbé kockázatos a többi vállalkozásnál, szaktudást, támogatást kaphat a tapasztalat nélküli vállalkozó is. Az új trendek ismerete pedig létfontosságú a vállalkozások számára, ha sikeressé akarjuk tenni őket.  Ha pedig a piac legújabb trendjeit is jól ismerjük, ez a vállalkozásfajta biztos üzleti sikert biztosíthat számunkra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia
Belső
főiskolai docens, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitális jövő, franchise, turizmus, vendéglátás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 03. 11:46
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 10:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet