Karbon és ökológia lábnyom hasznosíthatósága a budapesti vendéglátásban, az Ono poke bowl and bar példáján bemutatva

Sztanojev Dávid (2020) Karbon és ökológia lábnyom hasznosíthatósága a budapesti vendéglátásban, az Ono poke bowl and bar példáján bemutatva. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat.sztanojev.david.v_LA (1).pdf] PDF
szakdolgozat.sztanojev.david.v_LA (1).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a karbon és ökológia lábnyom témakörét járja körbe, hogy kutatásban képes legyen érthetően bemutatni, a választott étterem karbonlábnyom számítás módszerét. Azért foglalkozom a karbonlábnyom illetve az ökológiailábnyom által nyújtott lehetőségekkel mert véleményem szerint ezen mutatók által, egyszerűen, látványosan, és ellenőrizhetően lehet szemléltetni a környezet terhelést akár országról, akár termékről legyen szó. A globális felmelegedés elleni küzdelem egyre nagyobb figyelmet kap viszont kevés olyan módszerről hallunk amivel szemléltetnék, a ökológiai kapacitás túlhasználását, vagy megoldásokat kínálna. Véleményem szerint a karbonlábnyomszámítás alkalmas arra, hogy termékekre vagy személyekre lebontva megmutassa, hogy mennyire járulunk hozzá a légkör szennyezettségéhez, az ökológiai lábnyom pedig az adott régió, vagy ország, termelési és fogyasztási hozamait állítja szembe a fenntartható kapacitás mértékével. Úgy gondolom a fogyasztói és a termelési oldalnak is megvan a maga felelőssége a témában. Gondolok itt a vásárlási szokásokra, vagy a szemétkezelésre, az energiahasználatra, és a természeti erőforrások kihasználására. Szakirodalmi kutatásom folyamán, keresem a választ a mezőgazdaság, és más ágazatok súlyára az országos környezet terhelésben, hiszen a vendéglátóhelyek szorosan összefüggnek több ágazattal is a mezőgazdasági termeléssel szerintem különös képpen. Ez okból foglalkozom érintőlegesen a fenntarható étkezéssel és különböző élelmiszerek  Bemutatom az EU-s vállalásokat, és eszközöket amik a párizsi klíma egyezménybe foglaltak megvalósítását segíti. Vizsgálva a cégek lehetőségeit, hogyan tudják csökkenteni a karbonlábnyomukat, milyen hatással van ez a beszállítóira vagy az munkavállalóira, kitérve az étterem vizsgálatának pontjaira, és azok meghatározására. Kutatásom az Ono poke bowl and bar karbonlábnyomának kiszámítása. Ehhez a Csutora Mária által bemutatott scope rendszert és az életciklus analízis által ismertetett vizsgálati módszereket alkalmazom. A kutatás közben szembesültem azzal a problémával hogy a berendezési tárgyak, és a kiépítés által felmerült karbonlábnyom adatokat nem tudom meghatározni. Ezért döntöttem úgy hogy az üzemelés általi karbonlábnyomot, mutatom be. Ide tartoznak, a felhasznált energiahordozók, a hulladékgazdálkodás, a beszállítók utazása, az alkalmazottak munkába járása, és a céges járművek kibocsátása által. A számításhoz használt adatok az Ono poke bowl and bar osztotta meg velem, és ezek után a különböző átváltási, és számítási feladatok maradtak. A felhasznált számítási módszerek a harmadik, a eredményeket a negyedik fejezetben szemléltettem

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. habil. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: CSR, energiafelhasználás, fenntartható fogyasztás, fenntarthatóság, helyzetfelmérés, hulladékgazdálkodás, húsfogyasztás, hústermelés, légkörszennyezettség, mezőgazdaság, árubeszerzés, élelmiszer
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 03. 11:27
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 10:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet