Schuch Marcell József (2020) A Malatinszky Kúria bemutatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
A Malatinszky Kúria bemutatása javított.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatomban Malatinszky Csaba híres villányi borászt, illetve az ő pincészetét, a Malatinszky Kúriát mutatom be. Malatinszky Csaba, országunk első sommelier-je, a Cabernet Franc-jairól híres villányi borász társaitól eltérően mindig külön utakon járt és a borkészítést szellemi és érzelmi kihívásnak, a bort pedig az önkifejezés megnyilvánulásának tekintette. Borászatát a franciaországi Médoc borrégióban tett látogatásából szerzett tapasztalatai alapján építette fel, ahol 2009 óta organikus módon, kézműves módszerekkel folyik a gazdálkodás. Munkám során arra keresem a választ, hogy Malatinszky Csaba organikus szőlőtermesztéssel és egyedi, általa kifejlesztett borkészítési módszerek alkalmazásával egy főként prémium és szuperprémium bio borokból álló, a legfelső fogyasztói szegmenst megcélzó termékpalettával hogyan képes immár több mint két évtizede olyan üzleti modellt alkalmazni, mely nem csak Magyarországon, de a nemzetközi piacon is sikeres. Dolgozatom első felében a kutatási kérdés megválaszolásához szükséges szakirodalom felhasználásával bemutatom egyrészt a villányi borrégió történelmét, adottságait, klímáját, termelt szőlőfajtáit, másrészt Malatinszky Csaba életútját, a Kúria történetét, szőlőművelését, bortermelését, valamint a pincészet portfólióját. A dolgozat második felében kvalitatív és kvantitatív primer kutatási módszerekkel elemzem a Malatinszky Kúria piaci jelenlétét és az aktuális magyarországi borfogyasztási szokásokat, különös tekintettel Malatinszky Csaba ismertségére és a Kúria boraira.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | bor, borászat, malatinszky, pincészet, villány |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 03. 11:17 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 10:20 |
Actions (login required)
Tétel nézet |