Zene, mint csoportképző tényező a Z generáció körében

Szécsi Barbara (2020) Zene, mint csoportképző tényező a Z generáció körében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Zene, mint csoportképző tényező a Z generáció körében_Szécsi Barbara.pdf] PDF
Zene, mint csoportképző tényező a Z generáció körében_Szécsi Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom elsődleges célja a zene és a közösség kapcsolata volt, hogy képes-e testileg és lelkileg is megmozgatni az embereket, ezen belül is a fiatalokat. Összegezve elmondható, hogy a zene kapcsolatteremtő ereje figyelemreméltó, még ha nem is minden létező stílusra igaz, ahogy az kiderült a kutatás során. Nem ok nélküli a közismert mondás, miszerint a zene egy univerzális nyelv, amit mindenki megért. Ahogy érintőlegesen említettem a bevezetőben, viszonylag szerteágazó az ízlésem, mégis a kutatásban megjelent stílusok közül némelyik tőlem távol áll. Ezen most a munkám változtatott, hisz megtudtam olyan információkat, amik felett alapesetben elsiklottam volna és magamat ismerve ezek nem fognak feledésbe merülni. A  szekunder kutatás során a változatosságra törekedtem és ezt a témám is biztosította: könyvek mellett felhasználtam YouTube videókat, podcasteket, filmeket és a közösségi médiát.A jelenleg zajló COVID-19-pandémia az interjúmon kívül az eddig megszokott hétköznapjainkat is felforgatta generációtól függetlenül: egyik napról a másikra a társasági életünk megszűnt, közösségi terek zártak be ideiglenesen és események törlődtek vagy tolódtak későbbre. Természetünkből adódóan igényeljük az egymás közötti interakciót és az impulzusokat, amelyeket, – a témámhoz hűen – koncertek, fesztiválok révén élhetünk át és most pont ezektől vágtak el minket. Persze a streaming szolgáltatások és online tartott fellépések könnyíthetnek a helyzeten, mégse válthatják ki teljesen a személyes élményt. Észrevettem, hogy sokan a „régi” zenék felé fordultak, köztük én is, talán a nosztalgia miatt, amelyek felidézik a járvány előtti szebb időket. Biztos vagyok abban, hogy a korlátozások feloldása után lesznek változások a közösségi programoknál és lesz egy kis bizonytalanság is az emberekben, hogy részt vegyenek-e egy koncerten. Személy szerint bízom abban, hogy a zene ereje képes áthidalni ezt a nehéz időszakot és még inkább összehozza az embereket. A közösségszervezésen keresztül továbbadhatom másoknak a szakdolgozat által megszerzett plusz tudásom és remélem, hogy a munkám hozzájárult érzések elindításában, gondolatok felmerülésében az olvasóban vagy felkeltette az érdeklődését valamelyik stílus, zenész. Amennyiben alkalmam lesz rá, folytatni szeretném a kutatást kiterjesztve más korosztályokra is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közösségszervezés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hédi Csaba
Belső
óraadó tanár, Pedagógia Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: andragógia, csoport(ok), csoportalakítás, emberi közösség, fiatalok, kultúra, kultúrakutatás, képzőművészet, zene
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 03. 10:27
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 10:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet