Kuszkó Noémi (2020) A falusi turizmus sajátosságai és lehetőségei Magyarországon és Ausztriában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
A falusi turizmus sajátosságai és lehetőségei Magyarországon és Ausztriában - Kuszkó Noémi.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Munkám során, áttekintettem a falusi turizmus általános meghatározását. Ennek során világossá vált, hogy egy komplex turisztikai terméktípusról beszélhetünk, amelynek számos “alágazata” van, ilyenek például a magyar terminológiában használt tanyaturizmus, agroturizmus, vagy ennek megfelelő ausztriai farmturizmus.Az eredmények bizonyos mértékig azt mutatják, hogy a falusi turizmusnak volt olyan sikere, amely változásokhoz vezetett, mind települési, mind regionális szinten. A kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a falusi turizmushoz köthető üdülések életképesek, az agroturizmus réspiaccá vált vagy válik, annak ellenére, hogy a strukturális politika és a piac változásai miatt nyilvánvalóan csökkent a számuk. A falusi turizmus ágazatban - különösen a köztes régiókban - azonosított fejlemények és változások bizonyítékai annak, hogy nagyon fontos a megújítás vagy innovációs folyamat üteme. Ennek egyik formája a specializálódás. Napjaink tudatos fogyasztói számára egyre fontosabb a környezet, az élhetőség kérdése, így megfontolandó a Dél-dunántúli Ökoporta hálózat országos kiterjesztése, minősítési rendszerének alkalmazásával.Továbbá az osztrák farm-üdülés és az egyéb turisztikai szálláshelyek, illetve a magyarországi egyéb szálláshelyek és azon belül, a falusi szálláshelyek összehasonlítása bizonyosságul szolgál arra, hogy, az agroturizmushoz kapcsolódó üdülések kibővíthetik ezt a rést, különösen az egyéb turisztikai szálláshelyek területről való tanulás révén. Ráadásul a szálláshelyek regionális elhelyezkedése azt is sugallja, hogy ki kell használni a tanulási és fejlesztési lehetőségeket.A falusi turizmus, agroturizmus, vagy az osztrák farmturizmust eredetileg úgy fejlesztették ki, hogy további jövedelmet nyújtson a gazdaságoknak. Fontos figyelembe venni, hogy habár ezek az üdülések, lehetőséget kínálhatnak a mezőgazdasági termelőknek a gazdaságból származó bevételek növelésére, ezek a tevékenységek nem alkalmasak minden gazdaságra vagy gazdálkodóra.Bár a vidéki térségekben több turisztikai célú fejlesztési program is megvalósult az elmúlt években (évtizedekben), egyértelmű, hogy a falusi turizmus kínálati oldalába egyre kevesebben kapcsolódnak be, mivel ezekben a szálláshelyekben kevesebb gazdasági potenciált látnak. Egy-egy fejlesztésnél sokkal inkább preferálják az egyéb szálláshelyek kialakítását, fejlesztését, így a rurális térségek sajátos bája, a falusi hagyományok továbbélése, a gazdaságok autentikus környezete veszélybe kerülhet. Éppen azon értékek tűnhetnek el, amelyek egyedivé tették ezt a turizmus típust, bármelyik alágazatáról is beszélünk. Nyilvánvaló, hogy a mezőgazdasági szektor átalakulásával, az országok gazdaságában betöltött szerepének csökkenésével egyre kevesebben tevékenykednek az agráriumban.A rurális térségek számos problémával küzdenek napjainkban (elöregedés, belső migráció, gazdasági inaktivitás, elszegényedés, stb.), így a falusi turizmus, mint kiegészítő bevételi forrás egy olyan lehetőség, amellyel a gazdaságok életbemaradási esélyei javulhatnak, illetve a területek lakosságmegtartó képessége nő.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Ausztria, SWOT-elemzés, falusi turizmus, farmturizmus, magyarország, minősítési rendszer, pályázati rendszer, összehasonlító elemzés |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 02. 15:17 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 11:24 |
Actions (login required)
Tétel nézet |