Fenntarthatóság a szállodaiparban - az Accor szállodalánc környezetvédelmi programja

Magony Julianna (2020) Fenntarthatóság a szállodaiparban - az Accor szállodalánc környezetvédelmi programja. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat 2020.pdf] PDF
Szakdolgozat 2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (10MB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban egyre inkább bővül az a fogyasztói réteg, aki figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ami a szálláshely kiválasztásánál is szempontot jelent. Ezenkívül a kínálati oldalon is megjelennek a fenntarthatósági törekvések, minden nagyobb szállodaláncnak van már környezetvédelmi programja. Ebben a dolgozatban a szállodákra vonatkozó, a fenntartható üzemeltetéssel kapcsolatos követelmények, illetve a "zöld" minősítések hatásának vizsgálatát tűztem ki célul. Mivel az Accor szállodalánc elsőként kötelezte el magát a fenntartható szállodaüzemeltetés mellett, dolgozatomban nagy szerepet kap a Planet 21 nevű programjuk ismertetése. Kvantitatív kutatás keretében megvizsgáltam a nemzetközi turizmus fontos mérőszámait, rávilágítva ezzel a szektor jelentőségére.  „Desk research” kutatás keretében tanulmányoztam a hazai jogszabályokat, rendeleteket, valamint mind a hazai, mind pedig a nemzetközi minősítési rendszereket. Adatelemzéssel a hazai „zöld” szállodák területi eloszlását, illetve a pályázat nyerteseinek változását elemeztem. Primer kutatásom keretében pedig a fenntartható szállodaüzemeltetés nehézségeire kerestem a választ, valamit azt vizsgáltam, hogy milyen mértékben jelent versenyelőnyt ha egy szálloda környezettudatosan működik. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a legnagyobb nehézség az anyagiakban és az akarat hiányában rejlik, ám ez enyhíthető lenne a szállodák vezetőinek megfelelő motiválásával és különböző engedmények (pl. adócsökkentés) felajánlásával. Jelenleg a különböző "zöld" minősítések nem közvetlenül és azonnal jelennek meg versenyelőnyként. Ahhoz, hogy valódi versenyelőnnyel járjon, szükség lenne a zöld értékek sokkal nagyobb fokú kommunikálására, amellyel konkretizálhatóak lennének az előnyök a többi szállodával szemben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Petykó Csilla
Belső
egyetemi docens, Turizmus Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, környezetvédelem, szállodaipar, turizmus
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 02. 14:57
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 11:46

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet