Magony Julianna (2020) Fenntarthatóság a szállodaiparban - az Accor szállodalánc környezetvédelmi programja. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat 2020.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (10MB) |
Absztrakt (kivonat)
Napjainkban egyre inkább bővül az a fogyasztói réteg, aki figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ami a szálláshely kiválasztásánál is szempontot jelent. Ezenkívül a kínálati oldalon is megjelennek a fenntarthatósági törekvések, minden nagyobb szállodaláncnak van már környezetvédelmi programja. Ebben a dolgozatban a szállodákra vonatkozó, a fenntartható üzemeltetéssel kapcsolatos követelmények, illetve a "zöld" minősítések hatásának vizsgálatát tűztem ki célul. Mivel az Accor szállodalánc elsőként kötelezte el magát a fenntartható szállodaüzemeltetés mellett, dolgozatomban nagy szerepet kap a Planet 21 nevű programjuk ismertetése. Kvantitatív kutatás keretében megvizsgáltam a nemzetközi turizmus fontos mérőszámait, rávilágítva ezzel a szektor jelentőségére. „Desk research” kutatás keretében tanulmányoztam a hazai jogszabályokat, rendeleteket, valamint mind a hazai, mind pedig a nemzetközi minősítési rendszereket. Adatelemzéssel a hazai „zöld” szállodák területi eloszlását, illetve a pályázat nyerteseinek változását elemeztem. Primer kutatásom keretében pedig a fenntartható szállodaüzemeltetés nehézségeire kerestem a választ, valamit azt vizsgáltam, hogy milyen mértékben jelent versenyelőnyt ha egy szálloda környezettudatosan működik. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a legnagyobb nehézség az anyagiakban és az akarat hiányában rejlik, ám ez enyhíthető lenne a szállodák vezetőinek megfelelő motiválásával és különböző engedmények (pl. adócsökkentés) felajánlásával. Jelenleg a különböző "zöld" minősítések nem közvetlenül és azonnal jelennek meg versenyelőnyként. Ahhoz, hogy valódi versenyelőnnyel járjon, szükség lenne a zöld értékek sokkal nagyobb fokú kommunikálására, amellyel konkretizálhatóak lennének az előnyök a többi szállodával szemben.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Turizmus Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | fenntartható fejlődés, fenntarthatóság, környezetvédelem, szállodaipar, turizmus |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 02. 14:57 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 11:46 |
Actions (login required)
Tétel nézet |