Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában

Torgyik Vivien (2020) Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában.pdf] PDF
Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a szarvasmarha húsok, azon belül is a szelethúsok, steakek világa, ami véleményem szerint egyre elterjedtebb étel már hazánkban is. Bemutatom az általam fontosnak és izgalmasnak tartott húsmarhákat, amikkel nagyrészt találkozhattak már az emberek, majd a világ és Magyarország szarvasmarha állományát is ismertetem, illetve a marhahús fogyasztást, a Központi Statisztikai Hivatal adatainak használatával. A továbbiakban a steaket vizsgálom, ezen belül a steakhús fajtákat és ezek minősítését, az érlelést, illetve az elkészítési módokat és fontos tudnivalókat a felhasználással kapcsolatosan. Kutatási kérdéseim megválaszolásához 3 budapesti étterem elemzését és egy online kérdőíves felmérést készítettem. Az eredmények alapján az mondható el, hogy a marhahús és a steakfogyasztás lassú ütemben, de növekszik és hogy az emberek nyitnak az új fajta ételek felé, bár azokat inkább vendéglátóhelyen próbálják ki és nem otthon készítik el maguknak. A steak készítés egy új arca a marhahús felhasználásának, ezáltal még nem mindenki ismeri, de hála a „gasztronómiai forradalmaknak”, a médiának és az országszerte nyíló marhára specializálódott éttermeknek, egyre jobban terjed a köztudatban és remélhetőleg a jövőben egyre többen fogják kipróbálni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hidvégi Hedvig
Belső
egyetemi tanársegéd, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: húsfogyasztás, sous vide, steak, szarvasmarha, szelethúsok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 02. 14:17
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 12:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet