Torgyik Vivien (2020) Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szarvasmarha szelethúsok világa és helyzete a magyar gasztronómiában.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatom témája a szarvasmarha húsok, azon belül is a szelethúsok, steakek világa, ami véleményem szerint egyre elterjedtebb étel már hazánkban is. Bemutatom az általam fontosnak és izgalmasnak tartott húsmarhákat, amikkel nagyrészt találkozhattak már az emberek, majd a világ és Magyarország szarvasmarha állományát is ismertetem, illetve a marhahús fogyasztást, a Központi Statisztikai Hivatal adatainak használatával. A továbbiakban a steaket vizsgálom, ezen belül a steakhús fajtákat és ezek minősítését, az érlelést, illetve az elkészítési módokat és fontos tudnivalókat a felhasználással kapcsolatosan. Kutatási kérdéseim megválaszolásához 3 budapesti étterem elemzését és egy online kérdőíves felmérést készítettem. Az eredmények alapján az mondható el, hogy a marhahús és a steakfogyasztás lassú ütemben, de növekszik és hogy az emberek nyitnak az új fajta ételek felé, bár azokat inkább vendéglátóhelyen próbálják ki és nem otthon készítik el maguknak. A steak készítés egy új arca a marhahús felhasználásának, ezáltal még nem mindenki ismeri, de hála a „gasztronómiai forradalmaknak”, a médiának és az országszerte nyíló marhára specializálódott éttermeknek, egyre jobban terjed a köztudatban és remélhetőleg a jövőben egyre többen fogják kipróbálni.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | húsfogyasztás, sous vide, steak, szarvasmarha, szelethúsok |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 02. 14:17 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 12:02 |
Actions (login required)
Tétel nézet |