Frics Adrián (2020) Tokaj a borvilág térképén. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (923kB) |
Absztrakt (kivonat)
Aki a magyar borokkal mélyrehatóbban foglalkozik, számára nem újdonság a tény, miszerint készülnek kiváló minőségű hazai borok, azonban hiába érünk el időről időre neves külföldi borversenyeken előkelő díjakat, ezek a termékek nagyon kis mennyiségben készülnek el, így az exportlehetőségeink a felsőbb szegmensben rendkívül korlátozottak. Azok a boraink, amelyek nagyobb mennyiségben kerülnek a piacra, sajnos nem képviselnek olyan színvonalat, amely alkalmas lenne a világ figyelmének felkeltésére. Viszont van egy borvidékünk, amely alkalmas lehet arra, hogy nemzetközi áttörést érjen el. A diplomamunkám során a tokaji borvidéket fogom tanulmányozni, ami azon túl, hogy ország legnagyobb hírű és legfontosabb borvidéke, a világ egyik legfontosabb borvidéke is. Ezt bátran merem állítani és vállalom bármilyen nemzetközi színvonalú szakértő előtt és úgy gondolom, hogy ez mindannyiunk kötelessége. Az, hogy a világ legjobb édes borainak szülőhelye, az nem túlzás, hanem nyilvánvaló tény. Tokaj, túl azon, hogy a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO és a világ első zárt borvidéke, olyan adottságokkal rendelkező terület és borvidék, amely nincsen máshol a világon. Tradíciója több évszázados, termőterülete teljes mértékben egyedi és megismételhetetlen, borai legendásak. Szeretném bemutatni az itt készülő borok világban való eladhatóságát, az új trendeket, mint például a száraz Tokaji előtérbe helyezése, a pezsgőkészítés és az aszú további fejlődése. Dolgozatom kutatásai során szeretném bemutatni a borvidékkel kapcsolatos nehézségeket és a benne rejlő lehetőségeket. Biztosan állíthatom, hogy a hegyaljai térségben óriási lehetőségek vannak, amelyeket eddig nem sikerült teljes mértékben kamatoztatni. Már most sok nagyon fontos törekvésnek lehetünk szemtanúi, amely jó irányba terelheti a borvidék működését, napjainkban is tapasztalható, hogy egyre inkább tűnnek el a kétes eredetű termékek a piacról, amelyek hatása nagymértékben romboló nem csak Tokaj, de az összes magyar borra, ezáltal általánosan a magyar termékekre is. Azonban be kell látnunk, hogy még rengeteg munka és nagyon hosszú út áll előttünk a tényleges siker eléréséig. Véleményem szerint a fiatal generációnak kötelessége nem csak ápolni, de jó irányba terelni, fejleszteni ezt a felmenőink által ránk hagyott kivételes értéket.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | Tokaj, bor, borkultúra, borturizmus, borászat |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Brakszatoriszné Jankó Tímea |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Júl. 02. 12:57 |
Utolsó módosítás: | 2020. Szep. 22. 12:12 |
Actions (login required)
Tétel nézet |