Egy egészséges gyorsétterem megvalósíthatósági tanulmánya, bevezetése, sikerének kulcsa Budapesten

Császár Zsolt (2020) Egy egészséges gyorsétterem megvalósíthatósági tanulmánya, bevezetése, sikerének kulcsa Budapesten. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat.pdf] PDF
szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Végül, de nem utolsó sorban szeretném a dolgozatot egy személyesebb hangvételű összefoglalással zárni. Azért erre a témára esett a választásom, mert szerettem volna egy olyan koncepciót bemutatni, amely alternatívát nyújt az emberek számára a gyorséttermi étkezésben, ezzel időt/pénzt spórolva. A dolgozat célja az volt, hogy egy olyan üzleti elképzelés létjogosultságát vizsgálja, amely ugyan a nyugati világban, elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már terjedőben van, Magyarországon egyelőre egyedülálló lenne. Ez pedig egy egészséges választékot biztosító gyorsétterem. Az alapgondolat, amely a Healthy Choice névvel illetett egység mögött áll, a következő kifejezésekkel írható le: „gyorsan, finomat, egészségeset, bűntudat nélkül”. Ezt tekinthetjük a koncepció alapjának, ez volt az az irányvonal, amit fókuszba állítottam. A kutatásaimból kiderült, hogy azért is van igény ilyen típusú étteremre, mivel nem sok alternatíva található ma Magyarországon. Otthon főzni sok idő, és a felgyorsult világunkban nem mindenkinek marad ideje egy fárasztó nap után nekiállni főzni. A válaszadók nagy része a primer kutatásom során a 25-60 év közöttiek voltak, javarészt egyedülállóak vagy gyermek nélküli családosok. A válaszadók többége budapesti, és az átlagosnál magasabb jövedelemmel rendelkeznek és fontos számukra az egészségtudatos életmód. Így tehát őket tekinthetjük célcsoportunknak. Mint azt már a konklúziókban is megemlítettem, sajnos nem volt lehetőség bővebb gazdasági számítások elvégzésére, azonban elég átlátható képet kaptunk arra vonatkozólag, hogy a primer kutatás eredményei, és a szekunder kutatás konklúzióit egybe véve egy olyan megvalósíthatósági tanulmányt készítsek, mely választ ad arra, hogy valóban érdemes e nem csak a dolgozat erejéig foglalkozni a koncepcióval, hanem akár meg is valósítani azt. A válasz röviden: igen. Természetesen nem csak ezen kutatások szükségesek, hanem egyéb gazdasági számítások is kellenek ahhoz, hogy ez a válasz egyértelmű legyen, hiszen mint a kutatásokból már megtudtunk, hogy igény van rá, csak számokkal kell alátámasztani a létjogosultságát. Az igényfelmérés alapján kijelenthető, hogy ma Magyarországon ez egy piaci rés. A tanulmány végére érvén úgy érzem, hogy érdemes levonni a tanulságot egy ilyen dolgozat elkészültekor. Nagyon fontosnak találom, hogy először egy kutatást, elemzést végezzen az ember egy megvalósíthatóság esetében, hiszen így be tudjuk saját magunknak is bizonyítani azt, hogy az ötletünk mennyire volt jó, érdemes e befektetni, vállalkozni az adott témában. Úgy érzem, hogy a szakdolgozatom elkészülte nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a későbbiekben megfelelő körültekintéssel és alázattal álljak egy esetleges ötlet megvalósításához.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Weninger Ágnes Rita
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Budapest, egészség, gyorsétterem, megvalósíthatóság, tanulmány
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 02. 12:57
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 12:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet