A tehetséggondozás szerepe és lehetőségei a hazai szakács szakképzésben

Kis Zoltán (2020) A tehetséggondozás szerepe és lehetőségei a hazai szakács szakképzésben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Kis_Zoltán_F17P3O_Szakdolgozat 2020.pdf] PDF
Kis_Zoltán_F17P3O_Szakdolgozat 2020.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat a tehetséggondozás tendenciáit és  lehetőségeit mutatja be a hazai szakács szakmai képzések gyakorlatában. A tehetséggondozás manapság népszerű fogalommá vált, ugyanakkor kevesen tudják, hogy milyen hatalmas mennyiségű tudásanyagot ölel föl ez az egyszerű kifejezés. Az emberek többségének van intuíciója a szó hallatán, és nagy valószínűséggel legfőképpen a tehetséges fiatalok segítésére asszociálnak, ahogyan ezzel magam is voltam korábban, ez azonban csak egy aprócska kis szelete annak, ami emögött a kifejezés mögött valójában húzódik. Dolgozatomon keresztül, többek között, ebbe a mögöttes tartalomba kívánok betekintést nyújtani, és igyekszem bemutatni a tehetséggondozás kapcsán általam legfontosabbnak ítélt hasznos tudnivalókat, különösképpen a hazai szakács szakmai képzések vonatkozásában.Vendéglátóipari, azon belül is legfőképpen szakács szakmai oktatóként mindig is érdekelt a diákok fejlesztésének kérdésköre. Folyamatos szakmai önfejlesztésem során, néhány pszichológiai könyv átolvasása mellett, számos coaching irányzatot és annak módszereit igyekeztem megismerni, mostanra pedig a tehetséggondozás komplex tudásanyaga felé kanyarodtam el annak érdekében, hogy diákjaimat a lehető leghatékonyabban tudjam segíteni a szakoktatásban eltöltött éveik során, és néha azon is túl. Érdeklődésem és elhivatottságom a diákok segítésének kapcsán személyes indíttatású, amely életutamból adódik, és amelyről részletesebben a jelen dolgozatomhoz fűződő portfóliómban ejtek szót.Jelen szakdolgozatomnak fontos pillérjei, az Euroskills és Worldskills versenysorozatok kapcsán megélt tapasztalataim, amelyek nagymértékben befolyásolták jelen szakdolgozati témaválasztásomat. Ottani működésem során számos jó és rossz gyakorlatot ismertem meg, amely további erőfeszítésre és kutatásokra sarkallt. Ezen kutatások eredményei manifesztálódnak jelen szakdolgozatomban. Remélem, hogy munkám valamennyi érintett, és a téma iránt érdeklődő számára hasznosnak bizonyul majd!

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közgazdásztanár mesterképzési szak

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Karakasné Morvay Klára
Belső
főiskolai docens, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: képességfejlesztés, pedagógia, szakács képzés, tehetséggondozás, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 02. 11:47
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 01. 13:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet