Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban

Simon Dóra (2020) Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban.pdf] PDF
Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban Tokaj és a Tokaji borvidék turisztikai szempontból fontosabb városainak vizsgálata volt a célom gasztrokultúrális szempontból. Arra kerestem a választ, hogy a turisták szívesen próbálják-e ki a hagyományos és az újhullámú éttermek kínálatát is? Illetve arra, hogy Tokajról tényleg mindenkinek a bor jut-e az eszébe? Valamint azt vizsgáltam, hogy a borvidék mennyire népszerű és azt, hogy az idelátogatóknak van-e igényük a hagyományőrzésre. A kutatómunkát egy primer kutatással kezdtem, ahol a témában íródott szakácskönyveket tartalomelemzési módszerrel dolgoztam fel, hogy minél jobban megismerjem a helyi specialitásokat. Ezután 5 frekventált Tokaj-Hegyaljai étterem étlapját elemeztem és a tájjellegű, hagyományos ételeket, illetve a tokaji borral készült ételeket kerestem az étlapokon. Ezután többségében zárt és kisebb részben nyitott kérdésekből álló kérdőívet készítettem, amit kvantitatív módszerrel elemeztem. Többek között olyan kérdésekre kerestem a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak éttermet, máshogy viszonyulnak-e Tokajhoz, mint egy másik úticélhoz, ismernek-e tokaji éttermeket, stb.. Az étlapelemzés során a kínálatról, a kérdőívvel pedig a keresletről kaptam információt. Arra voltam kíváncsi, hogy e két közgazdaságtani fogalom Tokajban találkozik-e egymással, és ha igen, akkor milyen mértékben. Kutatásom alatt világossá vált számomra, hogy az emberek vágynak a hagyományos ételekre és ételkészítési módokra. Szívesen járnak csárdákba, vendéglőkbe és klasszikus éttermekbe. Ezzel együtt nem zárják ki az újdonságokat kínáló vendéglátóhelyeket sem. Az étlap elemzés során szomorúan vettem tudomásul, hogy a vizsgált éttermekben alig fellelhetőek a térségre jellemző különlegességek és specialitások és minimális a borral készült ételek listája is. Viszont pozitív, hogy az éttermek próbálják bemutatni a helyi borokat és a helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, amennyiben ez lehetséges. A várossal kapcsolatos kérdéseimre többnyire pozitív válaszokat kaptam. Sokan jártak már a városban, és aki még nem járt, az szeretné egyszer majd meglátogatni. A borvidék többi településére is sokan szívesen ellátogatnának, de messze nem annyian, mint ahányan Tokajba. Azon még javítani kell a városnak, hogy az emberek több napra akarjanak maradni, viszont a kevés program ellenére is jó úticélnak tartják a borvidéket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balog-Siposné Szöcze Anikó
Belső
Mestertanár, Vendéglátás Tanszék, KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Tokaj, Tokaji borvidék, Tokaji hagyományok, gasztrokultúra, étlapelemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Brakszatoriszné Jankó Tímea
Rekord készítés dátuma: 2020. Júl. 02. 11:46
Utolsó módosítás: 2020. Szep. 22. 12:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet