Egy kisvállalkozás indításának jogi-, pénzügyi-, számviteli előfeltételeinek és gazdaságos működésének vizsgálata

Szép Martin József (2020) Egy kisvállalkozás indításának jogi-, pénzügyi-, számviteli előfeltételeinek és gazdaságos működésének vizsgálata. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szép_martin_józsef_2020máj.pdf] PDF
szép_martin_józsef_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom helyszínéül a zalaegerszegi Kreátor 2000 Bt. adott helyet, amelynek tevékenységébe a számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői feladatokra irányult. Záródolgozatom célja, hogy bemutassam a kisvállalkozások jogi-, pénzügyi, számviteli, adózási feltételeit, és a gazdaságos működéssel kapcsolatos feltételeket, előírásokat és kritériumokat. Dolgozatom első részében a gyakorlati helyemet mutattam be, kitérve a cégalapítás történetére, szervezeti felépítésére, tevékenységi körre, valamint az ügyfélkörre. A szakmai gyakorlati napló bemutatását követően, kifejtettem több olyan feladatot, amely elősegítette a fejlődésemet. Vizsgamunkám folyamán kitértem a kis- és középvállalkozási szektor magyarországi helyzetére, és megemlítettem a kisvállalkozási életforma legfontosabb alapelveit. A következő fejezetben a jogi feltételeket határoztam meg, kifejtettem a jogrendszer kialakulását, az egyéni cégek, egyéni vállalkozások, valamint a gazdasági társaságok jogi feltételeit. A jogi feltételt követően, beszéltem a pénzügyi feltételek legfontosabb pontjairól, melyben részletesen kifejtettem a korlátolt felelősségű társaságok, betéti társaságok, közkereseti társaságok, egyéni cégek, egyéni vállalkozások és a részvénytársaságok pénzügyi feltételeit. Fontosnak tartottam írni a pénzügyi finanszírozásról, a vállalkozás belső és külső finanszírozásáról, mivel fontos megemlíteni, hogy a kisvállalkozások jelentősen nagy hátrányban vannak a közép- vagy nagyvállalatokkal szemben. Ezt követően kitértem a cégek számviteli és adózási feltételeire, külön gazdasági formákra bontva. Befejezésképpen összeszedtem minden fontosabb feltételt és elemet, amely egy vállalkozás gazdaságos működésével kapcsolatos. Kitértem a pénzgazdálkodásra, amely szakasz keretén belül írtam a beruházásokkal kapcsolatos pénzgazdálkodással, valamint a működéssel kapcsolatos pénzgazdálkodással. Dolgozatomban kitértem a költséggazdálkodásra, készletgazdálkodásra, az emberi erőforrás optimális megtalálására, valamint lényegesnek tartottam beszélni a marketingről és annak szerepéről a vállalkozás életébe.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: betéti társaság(ok), jogrendszer(ek), kisvállalkozások, korlátolt felelősségű társaság, készletgazdálkodás, költséggazdálkodás, könyvelés, közkereseti társaság, marketing, részvénytársaság(ok), számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:04
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet