Szakál Szabina (2020) A helyi termékek szerepe a gazdaságban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.
PDF
szakál_szabina_2020máj.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (1MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az emberek életében napjainkban nagyon fontos szerepet tölt be egészségmegőrzés és a fenntarthatóság iránti érdeklődés. A kor gyors fejlődése az életünk minden területére hatással van. A fejlődéssel együtt bővült a termékkínálat az áruházakban, a külföldi importtal a boltok garantálni tudják, hogy minden élelmiszer egész évben elérhető legyen, ne csak szezonálisan. A távolról hozott termékek viszont bizonytalan minőséget és nagyobb környezetszennyezési lehetőséget hordoznak magukban. Mozgalmak indultak az ezredforduló határán a helyi termékek előnyeinek népszerűsítésére, elmondható, hogy napjainkban már ezen termékek óriási népszerűségnek örvendenek. A minőségen, megbízható származási helyen felül a helyi termékek a lokális gazdaság mozgató rugói. Munkahelyeket teremtenek, biztosítják a települések önfenntartását, vásárlásukkal a helyi gazdaságot támogatjuk. Dolgozatomban bemutattam a helyi termékek fogalmát, történelmét, besorolási rendszereit, részletezve a védjegyes megjelöléseket, mely még nagyobb biztonságot jelent a fogyasztók és termelők számára. Elmondtam milyen értékesítési felületek állnak a termelők rendelkezésére, a modern és hagyományos termékértékesítés formáit egyaránt. Ezenfelül felsoroltam a termelők számára az értékesítést és termelést segítő pályázatokat. Őrségi származásúként külön kitérek az őrségi helyi termékekre, külön bemutatva az élelmiszereket és a hagyományos kézműves termékeket. Vizsgálódásom során kérdőíves kutatással vizsgáltam a vásárlói és a termelői oldalt, főképp az érdekelt, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a helyi termékeknek, milyen termékek iránt érdeklődnek leginkább a fogyasztók, a termelők milyen értékesítési platformokat használnak, milyen fizetési lehetőséget biztosítanak a vásárlók számára, hogy képzelik el, mekkora lesz a jövőben az érdeklődés ezen termékek iránt. Mélyinterjút készítettem egy őrségi kézműves termelővel, aki beszélt az általa használt értékesítési felületekről, a helyi termékek jövőjéről. Az eredmények által elmondható, hogy a zöldség és gyümölcsfélék, húskészítmények, tejtermékek, lekvárok és szörpök a legkeresettebbek a fogyasztók körében. A helyi termelők egyelőre a hagyományos értékesítési lehetőségeket használják elsősorban, de mutatkozik érdeklődés a modernebb megoldások felé is. Úgy gondolom a jövőben számos online lehetőséggel tudják növelni az értékesítők a vásárlóik körét, termékeik népszerűségét. A kutatásaim alapján felállítottam a helyi termékek SWOT analízisét, véleményem szerint nagyon sok lehetőség rejlik a jövőben ezen termékekben, nagyban hozzá járulhatnak a falvak megélhetéséhez, önfenntartásához. Elmondható, hogy a helyi termékek vásárlásával a helyi gazdaságot, magyar termelőket, családokat támogatunk. Segítségükkel teszünk egy lépést a környezetvédelme felé, hiszen a kis szállítási távolságokkal, a csomagolóanyagok és vegyszerek kiküszöbölésével sokat tesznek a termelők a környezetünkért. Ezenfelül a termékek tartósítószer és adalékanyagmentesek, frissen kerülnek az asztalra, így az egészséges étrendbe is beilleszthetők. A kézműves termékek hagyományos eljárásokkal készülnek, tovább örökítve a termékek történelmi múltját, vásárlásukkal generációkat támogatunk és fentmaradásukat segítjük elő.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Gazdálkodási és menedzsment (BA) Levelező
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | fogyasztói igények, gazdasági hatásvizsgálat, hagyományok, helyi termék, kistermelők, kérdőíves felmérés, mélyinterjú, piac, termelői piac |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Jún. 17. 18:04 |
Utolsó módosítás: | 2020. Jún. 17. 18:04 |
Actions (login required)
Tétel nézet |