LEAN kontrolling mutatószámrendszer kialakításának lehetőségei a ROCKWOOL Hungary Kft-nél

Rózsai Zsolt (2020) LEAN kontrolling mutatószámrendszer kialakításának lehetőségei a ROCKWOOL Hungary Kft-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of rózsai_zsolt_2020máj.pdf] PDF
rózsai_zsolt_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Mint leendő közgazdász, azért választottam ezt a témát szakdolgozatom tárgyául, mert hiányosnak találom munkahelyemen, a ROCKWOOL Hungary Kft-nél azt a vállalati rendszert, ami alkalmazható a kontrolling és a folyamatfejlesztés kapcsolatában. Vizsgálatommal új szemléletre kívántam rávilágítani gyári kontrolling funkció kapcsán, javaslataim révén pedig be kívántam építeni ezen szemlélet alapelemeit a vezetői számvitelt (is) kiszolgáló kontrolling munkafolyamatba - mutatva ezzel e terület fejlődési lehetőségeit és fontosságát adott vállalat hatékonyságnövelése szempontjából. Szakdolgozatomban ismertettem a vezetői számvitel és a kontrolling kapcsolatát, elméleti hátterét és történetét, majd „kis szeletet” mutattam be abból, hogy tapasztalataim szerint milyen lehetőségei vannak egy vállalatnak kontrolling szervezetén keresztül a folyamatfejlesztés előnyeinek kihasználására, kiterjesztésére, vagy éppen kiegészítésére. Vizsgálatomban támaszkodtam a ROCKWOOL Hungary Kft. kontrolling szervezetének megismert működésére, feladataira és felépítésére. Ezen felül részleteket mutattam be a vállalat egyes üzleti időszakairól és azok pénzügyi kontrolling szempontú elemzését elvégezve rávilágítottam a számok mögött rejlő folyamatfejlesztési igények szükségességére. Végül pedig javaslatokat tettem mutatószámok kiválasztására és azok LEAN módszerek használatával történő javítására. A bemutatásra került eszközöket egyre több hazai mérnök és technikus alkalmazza, azonban a kontrolleri szerepnek is változnia kell. Nem elég rámutatni a hiányosságokra és akciójavaslatokat végrehajtani a vezetői információsrendszer elemzésével, hanem a fejlesztő csapat tagjaként aktívan támogatni is kell a javítási erőfeszítéseket. Hiszem és bízom abban, hogy dolgozatom hatására a kontrolleri kompetenciafelmérésben szereplő megoldás-orientáltság nemcsak néhány helyet emelkedik, hanem a kulcsképességek közé kerül a ROCKWOOL Hungary Kft-nél. Mivel a LEAN folyamatfejlesztés témakörében dolgozom és tanulmányaimat kontrolling szakközgazdász szakon kívánom folytatni, ezért e módszer minden területre kiterjedő irányultsága lévén tovább kívánom részletezni a kontrolling területen történő hasznosítását későbbi tanulmányom során. Sajnos sok olyan vélemény fogalmazódik meg ezen eljárás kapcsán, amely a dolgozók létszámának csökkentésével, a dolgozók munkájának végletekig „kiélezésével” von párhuzamot, azonban fontos megismertetni a „hétköznapi” emberekkel is e módszer lényegét és valódi értékét. Utószóként elmondhatom, hogy munkámat szívesen, érdeklődéssel és lelkesen végeztem, várakozásaimnak megfelelt és teljes mértékben a hasznomra vált.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és Számvitel (BA) Levelező

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: folyamatfejlesztés, kontrolling, lean alapelvek, mutatószámok, vezetői számvitel, értékáramlás térkép - value stream map (VSM)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:04
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:04

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet