Zala-Elektro Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján

Pucskó Rozi Zselyke (2020) Zala-Elektro Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése több év beszámolói alapján. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of pucskó_rozi_zselyke_2020máj.pdf] PDF
pucskó_rozi_zselyke_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (3MB)

Abstract

Szakmai gyakorlatomat a ZÁÉV Építőipari Zrt. leányvállalatánál, a Zala-Elektro Kft.-nél töltöttem. A cég kiemelten villanyszereléssel, erős- és gyengeáramú elektromos hálózatok kiépítésével foglalkozik, valamint jeleskedik az elektromos rendszerek kivitelezésében is. Ezen társaság vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam három év beszámolói alapján, a 2016-2018-as évekre vetítve. Úgy érzem sikerült elmélyülnöm a választott témában, és válaszokat találnom kérdéseimre a szakirodalmak, és az elemzés segítségével. Dolgozatomban elsőként ismertettem a társaságot, kitértem megalakulására, történeti hátterére, majd szervezeti felépítésére és tevékenységi körére. Ezután elméleti szempontból közelítettem meg a vállalkozás működését. A számviteli politikával foglalkoztam elsődlegesen, először általánosságban véve ismertettem a számviteli politika fogalmát és fontosságát, majd mindezt a cégre vetítve: bemutattam a Zala-Elektro Kft. számviteli politikáját, valamint annak főbb alkotórészeit. Az ezt követő tartalmi részek a dolgozatom fő elemei, úgymint: a vagyoni, a pénzügyi, és a jövedelmezőségi helyzet elemzése. Először a mérleg átfogó vizsgálatát végeztem, így valós képet kaptam a vállalkozás vagyoni helyzetéről. Ennek részeként az eszköz- és a forrásállomány összetételét szemléltettem táblázatokkal, grafikonokkal, különösen kiemelve a forgóeszközök értékét, és ennek hatásait, amelyről a javaslattételem is szól. Az ezt követő tartalmi részben a vállalat pénzügyi és likviditási státuszát vizsgáltam különféle módszerekkel, mint például az adósságállományra és a likviditásra vonatkozó mutatók. Kitértem továbbá a pénzforrások képződésének és felhasználásának folyamatára, a cash flow-ra, elméleti és gyakorlati nézőpontból egyaránt. Az utolsó fejezetben a jövedelmezőségi helyzetet elemeztem a ROE mutató, az eredménykimutatás, és a hatékonyság oldaláról. A befejező részben összefoglaltam a fentieket, valamint kitértem a sikeres működés általam vélt alapvető feltételeire, a kapcsolatok kulcsfontosságú szerepére. Dolgozatom során fontosnak tartottam az átláthatóságot, a következetességet, ennek érdekében táblázatokat, grafikonokat, diagramokat alkalmaztam. Végezetül, örömömre szolgál, hogy megismerhettem a cég belső működését a viszonyszámok tükrében, és gyakorlati tapasztalatot szerezhettem tudásom gyarapítására, és jövőbeni elmélyítésére.

Institution

Budapest Business University

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Kiss Gábor
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: Zala-Elektro Kft. (Zalaegerszeg), beszámoló(k) elemzése, jövedelmezőség, likviditási mutató(k), mérlegelemzés, pénzügyi elemzés, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2020. Jun. 17. 18:03
Last Modified: 2020. Jun. 17. 18:03

Actions (login required)

View Item View Item