Hevesi Sándor Színház mint költségvetési szerv vagyoni és pénzügyi helyzetének értékelése a 2017-2019-es években

Pálfi Nóra (2020) Hevesi Sándor Színház mint költségvetési szerv vagyoni és pénzügyi helyzetének értékelése a 2017-2019-es években. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of pálfi_nóra_2020máj.pdf] PDF
pálfi_nóra_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)

Abstract

Záródolgozatomban egy költségvetési szerv, a Hevesi Sándor Színház vagyoni és pénzügyi gazdálkodásával kapcsolatos elemzéseket végeztem mutatószámok segítségével. A vizsgálat 2017 és 2019 közötti időszakra vonatkozik. Az elemzések elvégzését azért is tartom fontosnak, mert így a vezetők is egy átfogóbb képet kaphatnak a vállalkozás –jelen helyzetben egy költségvetési szerv- gazdálkodásáról és ennek függvényében megalapozott döntéseket tudnak hozni. A dolgozat első fejezetében bemutattam a Hevesi Sándor Színházat a megalakulásától kezdődően a jövőt érintő tervekig. Ezután a magyar államháztartás rendszerével foglalkoztam és itt kitértem a költségvetési szervek jellemzőire is. A költségvetési szerv elemzését a mérleg eszköz oldalával kezdtem. Megvizsgáltam a befektetett eszközök arányát és a forgóeszközök arányát is. Elemzésemet a mérleg forrás oldalával folytattam. A tőkeellátottsági, tőkefeszültségi mutatók kiszámításával képet kaptam a színház saját tőkéjéről, illetve arról, hogy mennyire van jelen külső finanszírozás. A mutatók kedvező értékeket mutattak. A kötelezettségi aránynál a kötelezettségek értékét viszonyítottam az összes forrás értékéhez. A vagyoni helyzet után a színház pénzügyi helyzetét is elemeztem. Először a bevételek összetételét vizsgáltam meg és megállapítható, hogy a színvonalas előadásoknak köszönhetően a jegyeladásból származó bevételek is növekedtek. A nagyságrendileg legjelentősebb kiadást a személyi juttatások jelentik, de emellett jelentős a dologi kiadások összege is. A pénzügyi teljesítési mutató mind a bevételek és mind a kiadások esetében 90 százalék felett alakult, vagyis ez azt jelenti, hogy a színház az előirányzatok keretein belül gazdálkodik. A likviditási mutatók segítségével a fizetőképességet vizsgáltam, melyek információt nyújtanak arról, hogy a forgóeszközök a rövid lejáratú kötelezettségek milyen arányát tudják fedezni. A színház esetében ezek a mutatók is kedvezőnek mondhatók, vagyis likviditási gondokkal nem küzd és zavartalan a működése. Összességében megállapítható, hogy a Hevesi Sándor Színház az előirányzatok keretein belül és azokat nem túllépve gazdálkodik. A vagyoni és pénzügyi helyzete megfelelő, sem fizetőképességi gondok, sem pénzügyi zavarok nem veszélyeztetik a működését.

Institution

Budapest Business University

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Dr. Csanádi Ágnes
Belső
egyetemi docens, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: Hevesi Sándor Színház, költségvetési beszámoló, költségvetési szerv, likviditás, mérlegelemzés, pénzügyi helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2020. Jun. 17. 18:03
Last Modified: 2020. Jun. 17. 18:03

Actions (login required)

View Item View Item