A „Sertéstenyésztő” és a „Húsfeldolgozó” Kft. ágazati összehasonlító elemzése

Németh Cintia (2020) A „Sertéstenyésztő” és a „Húsfeldolgozó” Kft. ágazati összehasonlító elemzése. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of németh_cintia_2020máj.pdf] PDF
németh_cintia_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom fő témája Magyarország mezőgazdasági szakágazataiban tevékenykedő  vállalkozásainak helyzetelemzése. Az általam választott vállalkozások állattenyésztéssel illetve élelmiszer-feldolgozással foglalkoznak. A két cég ismertsége 25 évre nyúlik vissza, szoros vevő-szállítói kapcsolatban állnak egymással évtizedek óta. A vállalkozások vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetét vizsgáltam három üzleti év vonatkoztatásában. Ebben a vállalatok 2016. és 2018. közötti időszaki és év végi főkönyvei illetve  auditált beszámolói voltak segítségemre, a szakirodalom pedig az ágazat ismertetésében nyújtott támaszt. Először is bemutattam az ágazat alakulását az elmúlt években illetve ismertettem a mezőgazdaság hitelezési helyzetét Magyarországon. Külön kitértem a sertésállomány összetételére, alakulására és felvásárlási árára. Ezután egyesével bemutattam a vállalkozások kialakulását, fejlődését, tevékenységét valamint számviteli politikáját. Majd ismertettem a tevékenység elemzési és számviteli specifikumait. Fő témámat az összehasonlító elemzést az eszköz- és forrásszerkezet bemutatásával kezdtem. A közzétett adatok pontosan visszatükrözik a mezőgazdaságra jellemző termelésorientáltságot. Mindezek után az adósságszolgálat és a likviditás értékelése következett. Mindkét mutató a Sertéstenyésztő Kft. esetében kedvezőbb. Az adósságállomány arány a Húsfeldolgozó vállalatnál jóval nagyobb mértékű, mint a Sertéstenyésző Kft-nél, ami aggodalomra ad okot. A 2018-as adatok jelzik, hogy a következő évben nagy figyelmet kell fordítani a vállalatra, hogy ki tudja-e termelni a nyereséget a hitelek visszafizetéséhez. A Sertéstenyésztő Kft.-nél miután 2016-ra helyreállt a piac, a felvásárlási ár normalizálódott, a támogatások emelkedése miatt javult a tőkeellátottság és a likviditás, a beruházások befejeződtek, aminek következtében a termelés is helyreállt, így a 2017-es év végét kiemelkedően zárták, eredményüket csaknem 2.5-szeresére növelték. Ezt követően a 2018-as a sertéspestis okozta alacsony felvásárlási árak illetve az eszközölt beruházások veszteségbe vitték. Ebből az következett, hogy külső (banki) forrás bevonására volt szükségük. A kapott állatjóléti támogatásoknak köszönhetően a saját tőke a veszteség ellenére sem csökkent. A Húsfeldolgozó Kft-nél pedig ennek az ellentétét figyelhetjük meg, nála pont a 2017-es évi gazdálkodás volt a mélypont. A csupán 3 millió forintos eredmény, még az osztalékfizetést sem tette lehetővé. Zárásként elmondható, hogy érvényesült az ágazatok között megfigyelhető következtetés, miszerint a piaci hatások miatt ami az egyik cégnél kedvezőtlen volt az a másiknál kedvező.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adósminősítés, húsfeldolgozás, likviditás, mezőgazdaság - agrárgazdaság, pénzügyi helyzet, sertéstenyésztés, vagyoni helyzet, állattenyésztés, élelmiszer feldolgozás, összehasonlító elemzés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:03
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet