Hazai forrásból megvalósuló önkormányzati pályázatok benyújtása, elszámolása és finanszírozásának bemutatása

Horváth Fanni Bianka (2020) Hazai forrásból megvalósuló önkormányzati pályázatok benyújtása, elszámolása és finanszírozásának bemutatása. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of horváth_fanni_2020máj.pdf] PDF
horváth_fanni_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban az önkormányzatok pályázati rendszerét mutattam be a Pókaszepetki Közös Önkormányzati Hivatal tevékenysége alapján. Először a hivatal megalakulásának történetét, majd a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény alapján főbb feladatait és az ezek ellátásához szükséges pénzügyi hátterét mutattam be. Itt fontos volt részletesen prezentálni az önkormányzat által használt ASP rendszert, mely 2017 óta segíti az önkormányzat mindennapi munkavégzését. Ezt követően a település gazdálkodási rendszerét vizsgáltam, melyben a költségvetés volt segítségemre. Itt először elméleti oldalról közelítettem meg a költségvetést és beadásának fontosabb kritériumait, majd gyakorlati szempontból is. Ezen szempontból a bevételeket helyeztem előtérbe, hiszen a pályázatok benyújtásához sok esetben szükséges önrész is ebből finanszírozható. Bemutatásra kerültek a bevételek  2 nagy csoportra történő bontásban, majd a 2016-os évvel kezdődően 3 év költségvetési adataiból készült táblázat alapján is. A táblázatból készült diagrammal szemléltettem a költségvetési bevételek típusonkénti megoszlását. Ezt követően a pályázati önrész külső erőből történő finanszírozásának lehetőségeit mutattam be. Itt 2 bank által kínált hitel és egyéb szolgáltatási konstrukciót vázoltam fel. A következőkben a pályázatírás általános történetét, majd konkrétan kitérve az önkormányzati rendszerre, a hazai forrásból megvalósuló pályázatokat mutattam be. Itt konkrétan a Belügyminisztérium által kiadott és a Magyar Falu programos pályázatok kerültek bemutatásra. A továbbiakban általánosságban írtam a pályázatok felépítéséről, tehát a pályázati kiírások tartalmáról; pályázatok benyújtásának módjáról; az elbírálás, döntés és folyósítás módozatairól; majd a kapott összeg felhasználásáról és elszámolásáról. Az utolsó főbb részben egy 2016-ban történt pókaszepetki vis maior eseményhez kötött pályázatot mutattam be a korábban már említett szempontok alapján részletesen. Először is magát a vis maior esemény fogalmát határoztam meg, majd a konkrét esetet is szemléltettem. Ezt követően a korábbi szempontok alapján, tehát a pályázat előkészítése, benyújtása, megvalósítása és elszámolása alapján került bemutatásra a pályázat, ahol részletesen szemléltettem az egyes folyamatokhoz benyújtandó dokumentációt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lambertné Katona Mónika
Belső
Oktató, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Pókaszepetk (Zala), esettanulmány, helyi önkormányzat, költségvetési gazdálkodás, pályázat - pályázati tevékenység, vis maior
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:03
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet