A követelések és kötelezettségek könyvvizsgálatának bemutatása a Villszöv ZRt példáján keresztü

Horváth Antónia Ágnes (2020) A követelések és kötelezettségek könyvvizsgálatának bemutatása a Villszöv ZRt példáján keresztü. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of horváth_antónia_ágnes_2020máj.pdf] PDF
horváth_antónia_ágnes_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (770kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a könyvvizsgálat lépéseit követem nyomon.Az érdeklődésemet a téma iránt leginkább az keltette fel, hogy mindig is olyan embernek tartottam magam, aki szeret meggyőződni saját és mások munkájának helyességéről.Bemutatom a kapcsolódó jogszabályokat, törvényi kereteket és az alkalmazandókönyvvizsgálói elveket. A könyvvizsgálói keretelvek mentén felépítve végigvezetem azolvasót az ajánlatkérés pillanatától, egészen a független könyvvizsgálói jelentéselkészítéséig.A dolgozatom első szakaszában tárgyalom részletesen a könyvvizsgálatot érintőjogszabályokat és törvényeket. Először a nemzetközi szabályozásra hoztam példákat.Ezek jellege számomra történeti megalapozottságot adtak a könyvvizsgálatnak. Amagyarországi törvények közül három meghatározót emeltem ki, melyek meghatározzák a hazai könyvvizsgálati eljárásokat, konkretizálják annak célját, leírják annak feltételeit, hogy ki lehet könyvvizsgáló és ki nem. Röviden a Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvény keretein belül ismertetem a kamara feladatköreit is.A törvényeken túlmutatóan a könyvvizsgálatnak és a könyvvizsgálóknak megkell felelniük számos alapelveknek és szabályoknak. Ezek is bemutatásra kerülnek.A következő tartalmi részben ismertetem a könyvvizsgálat folyamatánakbemutatására választott céget, mely a Villszöv Zrt. Kitérek a szervezeti felépítésére, atevékenységi körök megismertetésére, hogy az olvasó el tudja helyezni ágazatiszempontból a vállalkozást. Végül bemutatom a számviteli politikáját is, mely atörvényeken, jogszabályokon és a keretelveken túl meghatározza a működését.Az utolsó részben a könyvvizsgálat részletes levezetése zajlik, szerkezetiszempontból úgy épül el, hogy az előírásoknak megfelelően mely eseményeknek milymódon kell megvalósulnia, majd a hozzájuk kapcsolódó gyakorlati rész kerülbemutatásra.Lezárásként összefoglaltam azokat a gondolatokat, melyek a kutatás és agyakorlati megismerés során felmerültek bennem a témával kapcsolatban. Hiszen azontúl, hogy a könyvvizsgálat hogyan zajlik és milyen módszerek kellenek hozzá,elgondolkodtató, hogy a jelenlegi gyakorlatban lévő eljárások mennyire is felelnek mega könyvvizsgálat mögötte alapelveinek.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Villszöv Zrt. (Szombathely), könyvvizsgálat, könyvvizsgálati standard, kötelezettségek, követelés - követeléskezelés, részvénytársaság - Rt.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:03
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:03

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet