Poppe+Potthoff Hungária Kft. cégautó lízingelése

Illés Brigitta (2020) Poppe+Potthoff Hungária Kft. cégautó lízingelése. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of illés_brigitta_2020máj.pdf] PDF
illés_brigitta_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)

Abstract

A mai felgyorsult világban, azon belül is a gazdasági életben nélkülözhetetlen az ismeretek bővítése, valamint egyre fontosabb tényezővé válik a vállalkozások finanszírozási döntéseinek meghozatalánál az ügyintézés gyorsasága illetve rugalmassága. Akár egy kis- és középvállalkozásról, akár egy nagyvállalatról van szó az időbeosztás nagyon fontos, mivel egy vállalkozás működtetése rengeteg időt, energiát és pénzeszközt vesz igénybe. Napjainkban az imént említett okok miatt dönt úgy sok vállalkozás, hogy hitelfelvétel helyett inkább lízingel, mert a lízingelés során az ügyintézés sokkal gyorsabb és rugalmasabb, ami egy cégvezető számára nagyon fontos kritérium, hiszen ahogy a közmondás is tartja az idő pénz. Záródolgozatom témája a cégautó lízingelése a Poppe+Potthoff Hungária Kft. példáján keresztül. A cégautókat e nagyvállalat már több éve lízingeléssel finanszírozza, az általam feldolgozott lízingelési időszak 2015-2019-ig terjed. Dolgozatom első felében a bevezetés és a témaválasztás indoklása, valamint a vállalkozás, mint gazdálkodó szervezet bemutatása olvasható. Majd a lízinget általánosságban, azt követően pedig a Poppe+Potthoff Hungária Kft. példáján keresztül, mint finanszírozási lehetőséget bemutattam be. A vállalkozás az operatív lízing, tehát a tartós bérlet mellett döntött, mert nem kívánt a későbbiekben tulajdonjogot szerezni a lízingtárgy felett. A cég vezetői több okból kifolyólag döntöttek az operatív lízing mellett. A bekért ajánlatok közül a cég számára ez felelt meg a legjobban, mivel ez az ajánlat rendelkezett a legalacsonyabb bérleti díjjal. Másik ok pedig az volt, hogy a gépjárművek növekvő életkorával a javítási költségek is egyre inkább emelkednek. Így ha hitelből finanszírozna vagy megvásárolná a lízingszerződés lejártával a gépjárművet, akkor a költségek a vállalkozást terhelnék, így viszont a bérleti díj tartalmazza a javítási, illetve karbantartási díjakat is, valamint csereautó biztosítását is. Ennek ellenére azt javasolnám a későbbiekre vonatkozóan a cég számára, hogy fontolja meg a pénzügyi lízing igénybe vételét, hiszen a lízingelt autók megvásárlása a szerződés lejárta után előnyösebb lehetne a cég számára. A munkatársak igénybe vehetnék szolgálati autóként (pl.: munkába járás és egyéb céges ügyek intézése céljából), amelyre sok esetben nagyon nagy szüksége lenne.

Institution

Budapest Business University

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Kiss Gábor
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: Poppe + Potthoff Hungária Kft. (Ajka), bérleti szerződés, cégautó, lízing - kölcsönbérlet, operatív lízing, pénzügyi lízing
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2020. Jun. 17. 18:03
Last Modified: 2020. Jun. 17. 18:03

Actions (login required)

View Item View Item